Helyi közélet

2012.10.17. 19:50

Miskolc - Roma demonstráció a hazáért és a demokráciáért

Miskolc, 2012. október 17., szerda (MTI) - Hozzávetőleg hétszázan tüntettek szerdán Miskolcon A hazáért és a demokráciáért címmel a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat szervezésében; a résztvevők "nácik haza", "itthon vagyunk", "munkát kenyeret", valamint "opre romane" ("romák fel") jelszavakat skandáltak.

Miskolc, 2012. október 17., szerda (MTI) - Hozzávetőleg hétszázan tüntettek szerdán Miskolcon A hazáért és a demokráciáért címmel a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat szervezésében; a résztvevők "nácik haza", "itthon vagyunk", "munkát kenyeret", valamint "opre romane" ("romák fel") jelszavakat skandáltak.

A tüntetést azután hirdették meg, hogy a Jobbik demonstrációt szervezett a miskolci Avasi lakótelepre, a városrészben megszaporodott bűncselekményekre hivatkozva.

A romák menete nemzeti, európai uniós és roma lobogókkal az Avasi lakótelep szívéből indult el, majd több helyszínen csatlakoztak újabb résztvevők a tüntetőkhöz, így a városközpontba már hat-hétszázan érkeztek meg.

A tömeg egyebek mellett "Aki hazafi, az nem náci", "Emberhez méltó életet", "Éhen fogunk fagyni" és "A magyar cigányság itthon akar élni" feliratú transzparenseket tartott a magasba.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal szomszédságában megtartott nagygyűlésen Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért vezetője kijelentette: a Roma Parlament el akar fogadni egy cigány alapjogi dokumentumot, amely szerint az alaptörvénynek ki kell mondania, hogy a leszakadtak felzárkóztatása nem tűr halasztást. El kell érni, hogy tíz-tizenöt éven belül a foglalkoztatottak aránya a cigányság körében ugyanolyan mértékű legyen, mint a többségi társadalom tagjai esetében. Mert ha a romák öntudatos adófizető állampolgárokká válnak, nem lesz terük az újfasiszta eszméknek - fűzte hozzá.

A roma polgárjogi vezető felidézte, hogy legutóbb 1993-ban Egerben volt hasonló méretű roma megmozdulás; akkor a bőrfejűek támadásai ellen tiltakoztak. Azok, akik ellen 1993-ban tüntettek, ma a parlamentben ülnek - mondta, felidézve, hogy Sneider Tamás (Roy), aki annak idején bőrfejűként többször támadott meg védtelen romákat, ma az Országgyűlés család- szociális és ifjúságpolitikával foglalkozó bizottságának jobbikos elnöke. Miközben demokratikus országokban a hatalom közelébe sem engedik a szélsőjobbot, nálunk nem őket, hanem a cigányságot rekesztik ki - jelentette ki Horváth Aladár.

Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője felszólalásában úgy vélekedett: ma Magyarországon nem a Jobbik jelenti a fő veszélyt, hanem az, hogy vannak olyan politikai erők, amelyek eltűrik az állampolgárok egy részének folyamatos fenyegetettségét. A magyar társadalom lejtőre került, amelyen most még meg lehet állni, ám ehhez azt kell mondani, hogy elég volt. Össze kell fogniuk cigányoknak és nem cigányoknak a haza újjáépítéséért - mondta, azt javasolva, hogy alakuljanak úgynevezett megértéskörök és konfliktuskezelő központok a közös részvételükkel.

A demonstráció résztvevői elénekelték a magyar és a cigány himnuszt, és kulturális műsorra is sor került.

A demonstráció végén Váradi Gábor arra kérte az Avasi lakótelepen élőket, hogy egyelőre ne hagyják el a belvárost, csak később, a Jobbik ottani demonstrációjának befejezése után térjenek haza.

A cigányok menetét és nagygyűlését semmilyen incidens nem zavarta meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában