„Egyszerű” betegszállítás, OMSZ-irányítással

Akt.:
„Egyszerű” betegszállítás, OMSZ-irányítással
Miskolc – Korai lenne még mérleget vonni, országosan közös erővel, megfeszítetten azon dolgozunk, hogy kiküszöböljük a nehézségeket – válaszolta a Borsod Mentő Kft. ügyvezetője, Tóth István, amikor az első napok tapasztalatairól érdeklődtünk.

Korai lenne még mérleget vonni, országosan közös erővel, megfeszítetten azon dolgozunk, hogy kiküszöböljük a nehézségeket – válaszolta a Borsod Mentő Kft. ügyvezetője, Tóth István, amikor az első napok tapasztalatairól érdeklődtünk. Mint ismert, május 1-jétől országosan az állami kézben lévő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja a magánszolgáltatók által biztosított betegszállítást. Dr. Breitenbach Géza, az Észak-magyarországi Mentőszervezet regionális orvosigazgatója az OMSZ kommunikációs vezetőjéhez, Győrfi Pálhoz irányított, mondván: egységes kézbe vették a mentőknél az kommunikációt.

Átláthatóságot ígér

Győrfi Páltól korábban egy rádióadásban azt hallottuk: az OMSZ irányítási rendszerén keresztül követhető lesz, hogy melyik betegért mikor, hova kell menni. Az új rendszer lehetővé teszi a mentés és a betegszállítás feladatainak teljes körű összehangolását, az esetleges párhuzamosságok elkerülését.

Mint arról lapunkban többször is írtunk, a betegszállítás Borsod-Abaúj-Zemplénben korábban is átlátható volt, minthogy a betegszállító flottát a magánszolgáltató nyomkövetővel szerelte fel. Továbbá a párhuzamosságok elkerülése magának a szolgáltatónak is érdeke volt. Amióta pedig interneten is fel lehetett adni a rendelést, a kapcsolattartás is egyszerűsödött és egyértelműsödött. Ez a lehetőség az OMSZ-irányítással megszűnt, májustól a betegszállítás elrendelésére jogosult szakembereknek az 1820-as számot kell tárcsázniuk akkor, ha „egyszerű” betegszállításra van szükség.

Esetleges átmeneti…

Kérdéseinkre Győrfi Pál kommunikációs igazgató előrebocsátotta: a betegszállítás folyamatosan működik. A továbbiakban leírja: az új, országos rendszer működésének első napjaiban óhatatlanul előfordulhatnak eseti, átmeneti nehézségek, pontosítandó, megoldandó részletkérdések, ezek azonban az OMSZ-ra, a betegszállító szervezetekre, valamint a betegszállításokat elrendelő orvosokra rónak feladatot. Közös céljuk, hogy a betegek még az átmeneti nehézségeket se észleljék. A szoros együttműködésben bízva megalapozott a remény, jelenti ki, hogy az esetleges átmeneti nehézségek igen hamar megoldódnak. Borsod megyében mindössze egyetlen új munkatárs felvételére volt szükség, a feladatot átcsoportosítással „régi” irányítóink végzik. Az „egyszerű” betegszállítások elrendelésére az OMSZ országosan egységes, központi telefonszámot hozott létre (ez Észak-Magyarországon is él), illetve a betegszállítást az orvos előzetes regisztráció után interneten is elrendelheti, erről az érintetteket tájékoztatatták.

ÉM-SzK


Kérdéseink voltak

  • Konkrétan milyen gondok jelentkeztek (országosan és megyénkben)?
  • Milyen módon készültek fel a feladatra: hány embert vettek fel (megyénkben), kiket, milyen irányítási gyakorlattal?
  • Megyénkben eddig volt – és állítólag bevált – az internetes rendelés. Akkor ez a lehetőség mostantól megszűnik?
  • Itt eddig is nyomkövetővel voltak ellátva a betegszállító autók – ehhez képest jelent-e újdonságot az újabb, állami beruházás?
  • Az első napok tapasztalatai alapján milyen változás várható (ha ugyan)?