Kanyaróellenes kampány Malawiban

Kétmillió gyereket oltanak be három nap alatt Malawiban – mondták a kedden kezdődött kampányban részvevő egészségügyi szakemberek. A hat hónap és öt év közötti gyerekek az oltáson kívül A-vitamin pótlást is kapnak, és féregtelenítik őket – mondta az egészségügyi megelőző szolgálat vezetője az AFP francia hírügynökségnek. Az elszegényedett dél-afrikai országban jelenleg minden negyedik gyerek még az ötödik születésnapja előtt meghal.

A szakemberek meg akarják állítani a veszélyes betegséget, ami vakságot és halált is okozhat – tette hozzá Storn Kabuluzi. A malawi kezdeményezés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális programjának része. A szervezet szerint a védőoltásoknak köszönhetően Afrikában drasztikusan csökkent a kanyaró okozta halálok száma. Míg 2000-ben még 396 ezren vesztették életüket e betegség miatt, 2006-ban ez a szám 36 ezerre csökkent.

Eközben egyre több a kanyarós beteg Európában: számuk egy év alatt megháromszorozódott, az év első felében csaknem 6000 kanyaróst regisztráltak a kontinensen. Angliában tavaly 13-an meg is haltak a betegség szövődményétől. A szakemberek szerint ott lehet járvány, ahol nincs kötelező védőoltás. Ennek alapján Magyarországot nem veszélyezteti a betegség.

Az Egészségügyi Világszervezet célja, hogy 2010-ig teljesen megszüntessék a kanyarót Európában. A magyar szakemberek szerint az egyes országok különböző oltási rendszere miatt erre egyelőre kevés esély van.