Friss hírek

2009.08.08. 17:06

Messiások Debrecenben - 220 mûalkotás érkezik a MODEM-be

<p>Napok óta folyamatosan érkeznek a mûkincsek a világ minden részérõl Debrecenbe. A Modern és Kortárs Mûvészeti Központban (MODEM) csütörtökön nyitják meg a "Messiások" címû kiállítást. A tárlaton - egyebek mellett - Picasso, Dali, Andy Warhol, Serrano és Munkácsy festményei is láthatóak lesznek. A mûvészettörténészek szerint a tárlat az idei év egyik legnagyobb képzõmûvészeti szenzációja lesz. A kiállított mûalkotások biztosítási értéke csaknem 100 milliárd forint.</p>

A nagyértékû mûalkotásokat különleges biztonsági rendszerrel védik. Egyébként sem a moszkvai Tretyakov Képtár, sem a bécsi Belvedere, valamint a neves londoni és New York-i galériák sem adták volna kölcsön a képeket. A festmények, festett ólomüvegek és egyéb mûkincsek biztosítási értéke összesen körülbelül 100 milliárd forint. A "Messiások" címû tematikus tárlat anyagát 14 ország, több mint 80 köz- és magángyûjteménybõl válogatták össze.

Elsõsorban külföldi munkák láthatók olyan alkotóktól, mint Marc Chagall, Pablo Picasso, Oskar Kokoschka vagy Francis Bacon - mondta szombaton a Független Hírügynökségnek Gulyás Gábor, a MODEM igazgatója. Nem nyúlhatnak hétfõig Picasso festményéhez, a kölcsönadó múzeum képviselõje ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az egymilliárd forintot érõ képet az õ jelenlétében csomagolják ki.

A 220 alkotás között Munkácsy, Csontváry és Gulácsy festmények is lesznek, de kiállítják Szervátiusz Tibor több mint négyméteres, vörösrézbõl készült alkotását is, amely Dózsa Györgyöt ábrázolja a tüzes trónon ülve. A kiállított mûtárgyak jelentõs része Magyarországon korábban még sohasem volt látható. A tárlat augusztus 13-tól december végéig látogatható a debreceni MODEM-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!