Miskolc hírei

2011.04.07. 19:47

Reggeli csúcs: lerobbant, gyalogoltak, sajnálják

<p>Miskolc - "Csütörtökön reggel 6.30-kor leállt a Győri kapuban az 1-es busz - Diósgyőrből a város felé vezető szakaszon - , majd a vezető közölte: akadály van előttünk" - írja Olvasónk. "Leszállított mindenkit..."</p>

"Előtte már akkor két másik (1 VP, 2 VP) busz várakozott, arról is leszállították az embereket. Mindez az Őrs utcán történt, onnan kellett felgyalogolni a 2-3 megállót a Thököly úthoz a villamoshoz. "Milyen vészterve van az ilyen esetekre az MVK-nak - ugyanis nem csak az utasoknak, az autósoknak is bosszúság, akik nem tudtak közlekedni (néhányan a füvön keresztül a járdán hajtottak a buszok elé). Az MVK pont most emelt bérletárat 6100-ról 6500 forintra a havi kombináltat. Nem gondolják, hogy ennyi bosszúság mellett legalább ne emelnék a bérletárakat? A kombinált esetében a villamosközelkedésre is fizet az utas, arra, ami csak fél szakaszon közlekedik? Pont, hogy emiatt csökkenteni kellene az árakat nem?"

Rossz helyen volt

A történtekkel kapcsolatban természetesen megkerestük a miskolci közlekedési vállalatot. 

"Április 7-én reggel fél hétkor a Győri kapuban, a Károly utcánál egy villamospótló járat lerobbanása miatt 7 óráig a villamospótló autóbuszok az 1-es és 1A járatok Diósgyőr felől a Thököly u. irányába is a Kiss Ernő utcán közlekedtek." - erősítette meg Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing osztályvezetője. "A villamospótló járat lerobbanása után érkező három járművet sajnos még nem tudtuk terelni. Olyan helyen robbant le a jármű, ahol a buszaink sem kikerülni nem tudták, sem a környező kis utcákat nem tudták igénybe venni. Ez a város úthálózatából fakadó sajátosság. Az autó forgalom rövid fennakadást követően a kis utcákon ki tudta kerülni az esemény helyszínét. Néhány percen belül pedig már az Újgyőri főtérnél eltereltük az érintett járatokat. Ezúton kérünk utasainktól elnézést a torlódásért és a megnövekedett menetidő miatti kellemetlenségekért."

Szükséges volt az emelés

Braun Csaba elmondta azt is, hogy a tarifaemelés egy szükséges lépés volt, ugyanis az MVK-nak komoly – sok más szolgáltatóhoz hasonló - gazdálkodási nehézségeken kell úrrá lennie.

"Az önkormányzati cég igyekszik leszorítani működési költségeit, melyeket a 2010-hez képest 350 millió forinttal szeretne csökkenteni 2011-ben." - tette hozzá. "A gazdálkodási egyensúly megteremtésének egyik módja a kibocsátott teljesítmények (járatsűrűség, vonalhálózat) csökkentése, azonban ezt az utazási igények nem indokolják. A férőhelykilométer kibocsátást (a járatsűrűség, a vonalhálózat, a közlekedtetett járművek eredőjeként számított mutatószám, mely az MVK kibocsátott teljesítményét jelenti) társaságunk fenn kívánja tartani. Tarifaemelésre volt szükség. A menetjegy és bérletárak emelését számos, az MVK hatáskörén kívül eső tényező indokolta: a fő problémát a helyi közösségi közlekedés alulfinanszírozása jelenti. Az ingyenes utazások árát csak részben téríti az állam. Van utas, csak utazását senki nem fizeti meg. A bevételkiesés 345 millió forint. A kedvezményesen vásárolható bérletekre igényelhető árkiegészítés sem éri el azt a mértéket, hogy az MVK hozzájusson a szolgáltatás teljes árához. Az MVK üzletpolitikai kedvezményt biztosít a tanuló- és nyugdíjas-bérletekre, villamosbérletek esetében ez 470 forintot, míg kombinált bérletek esetében 380 forintot jelentett 2010-ben. A bevételkiesés itt több mint 200 millió forint. Az önkormányzati támogatás az önkormányzat súlyos forráshiánya miatt csökken: a bevételkiesés 100 millió forint. Tovább folytatja a sort, az üzemanyagár emelkedése 2010-ben 23,5 százalékos volt. Az MVK 5 millió liter gázolajat használ évente, a jelentkező többletköltség itt 250 millió forint. Végül, de nem utolsó sorban az infláció mértéke 2010-ben 4 százalék volt, ez 50 millió forint többletköltséget jelent. A tarifa emelés elmaradása a 2010. évi bevételekhez képest közel 200 millió forintos bevétel elmaradást eredményezett volna, ami a gazdasági stabilitást, és így a szolgáltatás fenntarthatóságát komolyan veszélyeztetné."


- JLI -


MVK buszsofőr: "szerencsés, szép napot kívánok!

boon | 2011.04.07 10:01
Miskolc - A miskolci 1-es villamospótló egyik buszsofőre, forradalmasítva az eddigi megszokásokat, furcsa kedveskedésre ragadtatta magát a végállomásnál, amivel sikerült egy busznyi embert megmosolyogtatnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!