Kánikula elleni praktikák

A hőség miatt nem muszáj szenvedni: napközben el lehet bújni, de a kirándulások és a fürdőzések is hűsítenek. Mit csináljunk a legforróbb nyári napokban, ha úgy érezzük, hogy elviselhetlen a hőség? Szenvednünk semmiképpen nem kell, csak egy kis szervezés, leleményesség…

Változatos program

„Most éppen nálunk vannak az unokák – mondta a Diósgyőrött lakó Bognár Istvánné. – Bence 2 éves, Lili pedig 6, ezért különösen ügyelünk arra, hogy hosszú ideig ne tartózkodjanak a tűző napon. Családi házban lakunk, ezért reggel és este vagyunk az udvaron, napközben a hűvös szobában játszunk, rajzolunk, társasozunk, vagy éppen tévézünk. Gyakran megyünk a várfürdőbe, de a kicsik a kiskerti medencét is nagyon szeretik. Szóval feltaláljuk magunkat és egyáltalán nem zavar minket a kánikula.”

Bánkút manapság télen és nyáron egyaránt közkedvelt turistacentrum. Vadregényes környezet, csodás táj, árnyékot adó növényzet. „Nincsenek sokkal többen, mint máskor – közölte érdeklődésünkre Kiss László, a turistaház gondnoka. – Gyér a gyalogos forgalom, inkább a hét végén zsúfoltabbak. Sokan kocsival feljönnek, sétálnak pár száz métert, isznak valamit is hazamennek. Pedig akár egész nap itt lehetnének!”

Ötezer vendég

Miskolctapolca legismertebb „vendégfogadója” a barlangfürdő. Fridély László, az üzemeltető Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatója: „A barlang a legideálisabb megoldás, ha hőség van – jegyezte meg. – Nálunk bent és kint mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb helyet. 30 fok körül drámai mértékben megnő a forgalmunk, naponta három-négy-ötezer vendéget fogadunk.”
Akadnak olyanok is, akik a kellemest összekötik a hasznossal. „Én a hőségben vásárolni megyek – mesélte Benedek Károly. – Kizárólag a légkondicionált üzletekbe megyek, mindent szemügyre veszek és órákat töltök nézelődéssel, mielőtt a kosaramba teszek valamit.”

A hőség elől

Mit tehetnek a városiak, a panelházakban lakók? Számukra Balkányi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnöke ezt tanácsolja: „Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen térségünket hegyek övezik. Mindenkinek tanácsolom a Bükköt, az ismert turistahelyek felkeresését. Ha Miskolcon 30-35 fok van, az erdőkben ettől átlagosan 5-8 fokkal kevesebbet mérnek. Ugyancsak menedéket jelenthetnek a források, egy-két pohár kristálytiszta hideg víz igazi felüdülést jelenthet!”

Mikor van kánikula?

Makó Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat Miskolci Regionális Központjának munkatársa: „Akkor beszélünk kánikuláról, ha a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot. Az elkövetkezendő tíz napban a hőmérő higanyszála ezt az értéket ostromolja majd, de általában nem éri el.”