Kánikula – a strandolóknak is fokozottan kell figyelniük

A szokottnál is óvatosabban tartózkodjanak a napon az idősek és a gyerekek a strandokon. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) közleménye szerint az általuk őrzött strandokon eddig komolyabb problémát nem okozott a hőség, de egyre többször fordul elő, hogy idős emberek rosszul lesznek a vízpartokon is.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata felhívja az idősek és a kisgyerekes szülők figyelmét arra, hogy a szokásosnál is óvatosabban tartózkodjanak a napon. Magas az UV sugárzás, ezért aki teheti, a déli órákban húzódjon árnyékbe. Az első igazi kánikulai napok is igazolják, hogy fokozottan kell figyelni, még a fürdőhelyeken, a vizek közelében is. A VMSZ vízimentői az utóbbi napokban többször is segítettek, elsősorban idős embereknek, akik a strandokon lettek rosszul. Ezek a rosszullétek nem voltak súlyosak, komolyabb beavatkozásra nem volt szükség, de a kánikulai napokban a vízimentők a vízben tartózkodók mellett fokozottan figyelik a standokon napozókat is.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata azt javasolja, hogy a fokozott veszélynek kitett korcsoportba tartozók lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a tűző napon, és különösen ügyeljenek arra, hogy ilyenkor a megszokottnál is több folyadékot fogyasszanak. Bizonyos körülmények között a víz is veszélyes lehet: “Nem lehet elégszer felhívni a strandolók figyelmét, hogy felhevült testtel, tele hassal, alkoholos befolyásoltság mellett ne menjenek a vízbe” – olvasható a közleményben.