Kanada egyelőre nem vezet be Magyarországgal szemben vízumkötelezettséget, noha emelkedett a menedékkérők száma

A tavaly március 1-i vízumeltörlés óta emelkedett a Kanadában menedéket kérő magyar állampolgárok száma – tudta meg a Független Hírügynökség Kanada budapesti nagykövetségétől. A képviselet adatai szerint május elejéig 686 kérelmet adtak be magyarok az észak-amerikai országban. Mint ismeretes, Ottawa ismét vízumkényszert vezetett be Csehországgal szemben, amiért jelentősen megemelkedett a menedékkérő csehek száma az országban.

A budapesti külképviseleten azt közölték a Független Hírügynökséggel: fokozott figyelemmel kíséri Kanada a magyar menekültkérők számának növekedését. “Jelenleg nincs szándék a vízumkötelezettség bevezetésére Magyarországgal szemben”- olvasható a diplomáciai képviselet válaszában. Az írás szerint a vízummentességet élvező országok tisztában vannak vele, hogy ha nem teljesítik a feltételeket, akkor Ottawa ismét beutazási engedélyhez kötheti az adott ország polgárainak fogadását. A követség szerint azonban ha a feltételek közül egyet nem teljesít egy ország, az nem jelenti azt, hogy azonnal vízumkötelezettséget vezetnének be vele szemben.

Kanada 2001-ben állította vissza a vízumkényszert Magyarország és több más egykori kommunista állam polgárai számára, miután tömegesen érkeztek a bevándorlók az észak- amerikai államba. Hazánkkal szemben tavaly március 1-én törölte el a korlátozást Ottawa.

A magyar állampolgárok 6 hónapig tartózkodhatnak vízummentesen Kanadában. Előfordulhat ugyanakkor, hogy belépésnél a bevándorlási hivatal munkatársa rövidebb időt engedélyez az utazónak. Azt tanácsolják a magyaroknak, hogy megérkezés után alaposan nézzék meg útlevelüket, nem kaptak-e olyan pecsétet, amely csak rövidebb ideig engedélyezi a kanadai tartózkodást.

Ha a bevándorlási hivatal tisztségviselője valami miatt úgy ítéli meg, hogy az utazó kanadai tartózkodásának nincsenek meg a feltételei, úgy hat hónap helyett rövidebb ideig is engedélyezheti a tartózkodást. Ha valaki ezt nem veszi figyelembe, és tovább marad az országban, akkor szankciókra számíthat. A féléves ott tartózkodás alatt azonban nem vállalhatnak munkát. Ahhoz külön engedély kell.