Kanada csak javasol, nem dönt

Akt.:
Sok roma család igyekszik a tengerentúlra - illusztráció
Sok roma család igyekszik a tengerentúlra - illusztráció - © Fotó: Getty Images
Miskolc, Kanada – Nem a kanadai hatóságok tagadják meg a kiutazást; a végleges döntést a légitársaságok hozzák meg.

Ezt a választ adta az Észak-Magyarországnak Kanada budapesti nagykövetsége, amikor arról érdeklődtünk, hogy miért nem engedik felszállni a torontói járatra a többnyire roma származású utasokat. Lapunkat is megkeresték többen, hogy Kanadába utaztak volna, de a reptéren kiállították őket a sorból és hiába volt érvényes meghívólevelük, útlevelük, repülőjegyük, nem kaptak beszállókártyát, így nem is repülhettek. Az ügy tovább folytatódik, hiszen az utasok perelnek, mert többeknek több százezer forintjuk bánja, hogy nem engedték őket kiutazni. A perhez azonban nem árt tudni, ki hozta meg a végső döntést arról, hogy nem utazhatnak.

Milyen alapon?

A Kanadai Határőrszolgálatnál (CBSA) érdeklődtünk, arra voltunk kíváncsiak, a kanadai hivatalnokok milyen alapon végezték a kihallgatásokat Magyarország területén, magyar állampolgárokat vizsgálva.

Válaszukból kiderült, a CBSA végzi a repülőjáratok ellenőrzését, kapcsolattartó tisztjük a Kanadai Bevándorlási és Menekültvédelmi Törvény alapján működik együtt a légitársaságokkal, hogy segítsék eldönteni, hogy az utasok, akiket Kanadába szállítanak, az előírásoknak megfelelő iratokkal rendelkeznek-e. Hangsúlyozták: a kapcsolattartó tiszt csak javaslatot tesz, a végső döntés a légitársaság kezében van. A kanadai hatóságok vélhetően megküldik javaslataikat a légitársaság képviselőinek írásban, hogy ezzel segítsék döntéseiket.

Ajánlások csak szóban

Milyen dokumentumok készültek ennek során, és milyen formában értesítették az utasokat az őket érintő döntésekről? – kérdeztük.

„Az ajánlások csak szóban történnek a CBSA részéről a légitársaság felé. A CBSA nem készít semmilyen iratot a légitársaság részére” – válaszolták.

Azt is megkérdeztük: azon esetekben, amikor az utasnak nem engedélyezték a beszállást, miért nem kaptak erről valamilyen dokumentumot.

„Ez a kérdés a légitársaságra vonatkozó értesítési és jogorvoslati eljárást érinti, melyről a CBSA nem tud nyilatkozni” – tájékoztattak.

ÉM-NSZR


Kinek kell fizetni?

Korábban a légitársaságot is megkerestük, akik arról tájékoztattak minket, hogy a kanadai hatóság nem engedi fel a repülőre az embereket, éppen ezért a légitársaság erre hivatkozva utasította el a jegy árának visszatérítését. A CBSA szakembere erre a következőt válaszolta:„A nagykövetség tisztában van azzal, hogy mit állít a légitársaság. A nyilatkozat pontatlan. A CBSA-nak nincs hatásköre a beszállás megtagadására; a CBSA csupán tanácsot tud adni a légitársaságnak. Mivel az utaztatási szerződés a légitársaság és az utas között jött létre, a légitársaság hozza meg a végső döntést azt illetően, hogy az utasnak engedi, vagy megtagadja a felszállást a repülőre. A repülőjegy árának megtérítését illetően a nagykövetségnek csupán a médiából van információja. Mivel az utasszállítási szerződés a légitársaság és az utas között jön létre, a repülőjegy árának megtérítése ügyében az utas forduljon a légitársasághoz”.

Kapcsolódó cikkek:

A légitársaságé a döntés, hogy az utast felengedi-e a gépre

Miskolc, Budapest – Most már biztos, nem a kanadai hatóságok tagadják meg a kiutazást. tovább »

Kik döntik el, ki repülhet Kanadába?

Miskolc, Budapest – Többeket, főleg roma embereket kiállítanak a sorból a reptéren és a kanadai járatra nem szállhatnak fel – mesélték. tovább »

Hová mentek a számozott utcákról?

Miskolc – A számozott utcai lakások több mint feléből kiköltöztek már, egy részük Kanadában él, a többiek a Lyukóban. tovább »

Lelépési díj: így nem lehet

Miskolc – A Kúria döntött: törvénytelen a Miskolc elhagyásáért pénzt ajánló rendelet. tovább »

Nézőpont: Hová?

Újra Kanadába mennének a miskolci romák. Mint kiderült, már van, aki repülőre is ült, van, aki spórol a jegyre, de a többségnek nincs meg rá a pénze, bármennyire is menne. Mert menne, és sokuknak előbb-utóbb mennie is kell valahová. Hajdu Mariann jegyzete. tovább »

Újra Kanadában a miskolci romák

Miskolc – A szegénység és a kilakoltatás elől menekülnek a számozott utcákról. tovább »

A számozott utcák ügye már Brüsszelben

Budapest – A számozott utcák ügye az Európai Bizottságban is téma volt, ugyanis Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője a miskolci kilakoltatásokról kérdezte a bizottságot. tovább »

Kanada bekeményít és plakátol

Miskolc – Miskolc több pontján megjelentek azok az óriásplakátok, amelyeken a kanadai kormány arról tájékoztat, hogy megváltozott az észak-amerikai ország menekültügyi rendszere. tovább »

„A kanadai miniszter beszélt a miskolci romákról”

Torontó – „Nem tudok többet, a bevándorlási miniszter, Jason Kenney nyilatkozott az ügyről”, ezt a néhány sort kaptuk a Kanadai Kormányközi Konferencia Titkársága (CICS) munkatársától válaszként levelünkre. tovább »

„Jól szervezett utaztatás”

Miskolc, Torontó – A miniszter nyilatkozta először: Miskolcról utaztatják Kanadába a romákat. tovább »

Miskolci romák között Kanadában

Miskolc, Toronto – A Toronto Sun című kanadai lap magyar menekültügyről írott cikkeiből szemezgettünk. tovább »

Magyar romák Kanadában – „Jó biznisz a kiutaztatás”

Miskolc – Informátorunk szerint a kinti szervezők igen jól keresnek a romák Kanadába utaztatásával. tovább »

Miskolci romák torontói szemmel

Miskolc, Torontó – Torontói informátorunk szerint nem Miskolcról szervezik a romák Kanadába utaztatását. tovább »

hirdetés


hirdet�s