Kampányt hirdetett az adóparadicsomok ellene a Szociális Világfórum

A Szociális Világfórum Dakarban zajló tanácskozásán kedden kampányt hirdettek a civil szervezetek az ellen, hogy a multinacionális cégeket pénzügyi titkok védik az adóparadicsomokban. A bejelentés szerint ezek a cégek hatalmas összegektől fosztják meg a fejlődő országokat.

“Kevés ember van tudatában annak, hogy a fejlődő országok mind több pénzt veszítenek az adócsalások, a pénzkimenekítés miatt. Sokkal többet, mint amennyit segélyként kapnak. Az adó és a fejlődés között szoros kapcsolat van, ezt fontos tudni”- közölte a dakari tanácskozáson résztvevő londoni segélyszervezet, a Christian Aid munkatársa, Mariana Paoli

A dakari konferencián megjelent szervezetek felszólították a G20-as országok vezetőit, hogy vessenek véget a pénzügyi titkolózásnak és az adóparadicsomoknak. A Szociális Világfórum szerint évente több mint 125 milliárd euró veszítenek adóban a fejlődő országok a nagy cégek pénzkimenekítései miatt.

“Azért nem sikerült eredményt elérni eddig, mert nagyon erős, összefonódó pénzügyi érdekek gátolják meg a küzdelmet. A kormányok támogatják a multikat, amelyeknek lehetővé teszik, hogy elkerüljék az adófizetést, miközben a szegény országok vezetői hatalmas vagyonokat halmoznak fel a korrupcióval”- mondta Eva Joly, volt korrupció ellenes bíró, aki jelenleg az Európai Parlament fejlesztési bizottságának elnöke.

A szenegáli Dakarban tartott tanácskozás résztvevői nyilatkozatban szólították fel”a világ polgárait, hogy tiltakozó üzenetekkel bombázzák a G20-as országok vezetőit, különösen a francia államfőt. Nicolas Sarkozy ugyanis jelenleg a soros elnöke a legfejlettebb országok 20-as klubjának.Sporthírek