Kampányszerű diéták helyett inkább tudatosság

Akt.:
Tévhit, hogy le kell mondanunk mindarról, amit szeretünk
Tévhit, hogy le kell mondanunk mindarról, amit szeretünk
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Lassú léptekkel érhetjük el a testi-lelki egyensúlyt.

A kampányszerű diéták anomáliája, hogy önsanyargatással szeretnénk egyensúlyba kerülni önmagunkkal. Amíg így gondolkozunk, nem tudunk igazi változást elérni. Viniczai Andrea life coach szerint időszakos megoldások helyett a saját életritmusunkhoz és személyiségünkhöz igazodva lassú léptekkel érhetjük el a testi-lelki egyensúlyt.

Egyénre szabott megoldások

Amíg úgy gondolunk a diétára, mint egy pár hétig-hónapig tartó büntetésre, addig igazi változást nem fogunk tudni elérni. Kampányszerű megoldások és végletek helyett a hosszú távú gondolkodás és tudatos tervezés lehet a kulcsa a kiegyensúlyozott életnek, ahogyan azt Viniczai Andrea life coach is hangsúlyozza: „Ha úgy érezzük, változtatni szeretnénk eddigi életünkön, az első és legfontosabb lépés az, hogy kialakítsuk azt az új napi rutint, ami a céljainkhoz, a személyiségünkhöz és a saját ritmusunkhoz leginkább passzol. Kísérletezzünk bátran és próbáljunk ki új ételeket, fűszereket, mozgásformákat! Ha megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb kombinációt – étkezés, mozgás, lélektöltődés –, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sikeres lesz a változás.”

Az vagy, amit megeszel

Azért nem árt, ha tudjuk, hogy életünk különböző tényezői más-más súllyal esnek a latba. A kiegyensúlyozott, egészséges élet ugyanis 80 százalékban a táplálkozásunkon múlik. Tévhit viszont, hogy ez egyszersmind azt jelenti, hogy le kell mondanunk mindarról, amit szeretünk, mondja a szakértő. „Ma már számos bűnös élvezetnek kikiáltott alapanyagnak elérhető az egészséges és tudatos táplálkozásba könnyedén beilleszthető alternatívája. Felesleges tehát bűnös élvezetnek kikiáltani és kiiktatni az étrendünkből bizonyos ételeket. Inkább tájékozódjunk és válasszunk tudatosabban, tartsunk megfelelő mértéket” – tanácsolja az Avandi coaching szakértője.

– ÉM –


Hasznos tippek

  • A friss zöldségek és gyümölcsök kerüljenek előre a hűtőben és a kamrában, hogy mindig szem előtt legyenek.
  • Előre csomagolt ételek helyett vegyünk friss zöldséget és húsféléket a piacon.
  • Búzaliszt helyett szerezzünk be inkább különféle magliszteket.
  • A fehér cukrot cseréljük le a 40 százalékkal alacsonyabb energiatartalmú nyírfacukorra. Míg 100 gramm kristálycukor 400 kcal-t tartalmaz, addig ugyanennyi Nyírfacukor csak 240 kcal-t, ráadásul a glikémiás indexe is alacsony, nem terheli meg a szénhidrát-anyagcserét olyan mértékben, mint a kristálycukor, így még cukorbetegek is fogyaszthatják.
  • Írjunk bevásárlólistát, így elkerülhetjük, hogy elcsábuljunk bevásárláskor.
  • A régi kekszek és csokik helyett válasszunk egészséges snackeket, például különböző ízesítésű kukoricagolyót vagy teljes kiőrlésű, nyírfacukorral készült nápolyit.
hirdetés


hirdet�s