Helyi közélet

2011.07.19. 15:12

A fürdőzők biztonságára koncentráltak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Átfogó vízirendészeti ellenőrzést tartottak a múlt héten megyénkben.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Átfogó vízirendészeti ellenőrzést tartottak a múlt héten megyénkben.Vízirendészeti akciót hajtottak végre a hét végén a megyei rendőr-főkapitányság közlekedési osztályának munkatársa. Mint Lasztóczi Péter alezredes, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetője elmondta, az akció célja nem a büntetés volt, hanem az életmentés volt, ugyanis évről évre tíznél többen fulladnak vízbe; tavaly tizennégy áldozatot szedett a fürdőzés, míg az idei hét vízi halálesetből öt következett be fürdés közben. Az ellenőrzés során a vízparton tartózkodók biztonságát tartották szem előtt, de a vízi  közlekedés, a szabadvízen való tartózkodás, a horgászás szabályainak betartását is ellenőrizték.

Az ezredes elmondta, elsősorban a szabadvizek partjainál ellenőriztek a kollégái, és az intézkedések súlya is összhangban volt a szabálysértések mértékével. Tiltott helyen fürdőzés miatt két személlyel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, 19 tiltott helyen lubickolóra 99 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki, míg öt főt figyelmeztetésben részesítettek.

Lasztóczi Péter kifejtette: a szabadvizekben mindig veszélyesebb fürdeni, mint a kiépített strandokon, mert ezek az élővizek kiszámíthatatlanok tudnak lenni, hirtelen mélyülhet a medrük, vagy a víz alatt lebeghetnek bennük akár nagyobb fatörzsek is, amik sérülést okozhatnak. A bányatavak mélyén hátrahagyott eszközök maradhattak, amelyekre könnyen felnyársalhatja magát, aki óvatlanul ugrik a vízbe. Az ezredes szerint a legtöbb baleset a helyismeret hiányából, a túlzott önbizalomból és a figyelmetlenségből adódik. A nyéki tónál élesen külön válik a fürdésre alkalmas és a még művelés alatt lévő terület, a rendőrök itt voltak a legszigorúbbak, mert a bányaterületen való fürdés jelenti a legnagyobb veszélyforrást. A törvény felsorolja, hol tilos szabad vizekben fürdeni – hidak lábánál, kikötők, dokkolóhelyek közelében, duzzasztóműveknél, hajóútban –, Lasztóczi ezredes is ezeket emelte ki, amikor azt kérdeztük: hol rejti a legtöbb veszélyt a fürdőzés?

A fürdőzőkön kívül másokkal szemben is intézkedtek a rendőrök – öt ember ellen engedély nélküli horgászat miatt tettek feljelentést, négyen a KRESZ szabályokat sértették meg kisebb fokban, ezért tettek ellenük szabálysértési feljelentést kezdeményeztek, míg egy esetben háromezer forintos helyszíni bírságot szabtak ki. Az akció során elfogtak egy illetőt is, akit más ügyből kifolyólag köröztek hatóságok.

Mint Lasztóczi Péter elmondta, az akcióval a szabad vizek veszélyeire kívánták felhívni a figyelmet, és ebből a szempontból a múlt hétvége sikeres volt, ezért a nyári napokon továbbra is számítani lehet a rendőrök vízparti felbukkanására.

- ÉM-SZP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában