Kampány a Sirályért!

Civil szervezetek és különböző művészeti ágak képviselői tiltakoznak május 1-én a Sirály! bezárása ellen. A non-profit kulturális központ fél év alatt Budapest egyik meghatározó találkozóhelyévé vált.

Tavaly ősszel civil szervezetek és magánszemélyek újították fel, és tették alkalmassá civil és kulturális programok befogadására a tíz éve üresen álló Király utca 50. szám alatti épületet -közölte a Független Hírügynökségel Schönberger Ádám. A kulturális központ programszervezője elmondta, a Városi Színház Kht. üzemelteti a helyet, ahol szinte minden nap történik valami.

A Sirály! egy non-profit kulturális vállalkozás, ahol civil szerveztek éppúgy helyet kaptak, mint kiállítások, filmbemutatók, jazz és világzenei koncertek. A háromszintes épület pincéjében színháztermet alakítottak ki, ahol független színházi előadásokat tartanak. Schönberger Ádám hangsúlyozta, a központ munkatársai feladatuknak tartják a régi zsidó negyed életre hívását.

A jelenlegi jogi helyzet az, hogy a Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Városvédő Egyesület használatába adta az épület pincéjét. A kulturális központnak ezért május 22-ig ki kell, költöznie. Május 1-én a hely üzemeltetői a Sirály! megmentéséért rendezik meg a Civil Kultúra Napját. A szervezők azt remélik, hogy a döntéshozók átgondolják a korábban meghozott határozatot és beillesztik a főváros kulturális koncepciójába a Sirály!-t is, vagyis a hely nem kell, hogy bezárjon – mondta el Schönberger ÁdámSporthírek