Kampány a biztonságos motorozásért

Motoros sztrádabalesetekre hívja fel a figyelmet most indított kampányában az RRrace ( ejtsd: errész) Mono motoros érdekképviselet. Ez a szervezet érte el, hogy nyáron féláron használhassák az autópályákat a motorosok. A speciális matrica véglegesítésének feltétele azonban hogy nőjjön a forgalom a sztrádákon, de ne legyen több baleset.

Az RRACE MONO kezdeményezésére májustól szeptember végéig a személyautók díjának feléért, 765 forintért használhatják az autópályákat a motorosok. A véglegesítésről az 5 hónap tapasztalatai alapján döntenek. Vizsgálják, hogy
nő-e sztrádahasználat, illetve az abból származó bevétel, illetve nő-e a balesetek száma.
Az RRACE vállalta, hogy kampányt indít a biztonságos motorozásért. Szakújságokban és honlapján ( www.rrace.hu) jelentet meg cikkeket arról, hogyan kerülhetők el a balesetek, melyek a legfontosabb, motorosokra vonatkozó KRESZ-szabályok.

Enyedi Ferenc, a civil szervezet vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a leggyakoribb veszély a motorosoknál: a túlzott kockázatvállalás, ami olykor szabálytalankodosással is jár, a sebesség jelentős túllépése, a sávon belüli előzés, a leállósáv haználata és a követési távolság be nem tartása. Gyakran megfeledkeznek a motorosok arról is, hogy járművük teljesítménye és méretei miatt az autósok nem veszik észre őket és azzal sem számolnak sokan, hogy a fékút a sebességgel négyzetesen arányos, minél gyorsabban megy valaki, annál nagyobb távolságot kell belátnia maga előtt.