Kampánnyal a mellrák ellen Miskolcon is

Kampánnyal a mellrák ellen Miskolcon is
Miskolc – A figyelemfelkeltés sokféle eszközét felhasználva igyekeznek szorgalmazni a szervezett emlőszűrésen való részvételt, szerte az országban, különféle civil szerveződések, így betegszervezetek, s maga az ÁNTSZ is. Legutóbb Miskolcon. 

A figyelemfelkeltés sokféle eszközét felhasználva igyekeznek szorgalmazni a szervezett emlőszűrésen való részvételt, szerte az országban, különféle civilszerveződések, köztük betegszervezetek, s maga az ÁNTSZ is. Legutóbb Miskolcon, péntek déltől a Szinva teraszon kezdődött „Az összefogással az egészségért, a mellrák” ellen elnevezésű program, melynek keretében a szűrőbuszon a tüdőszűrés mellett az emlő önvizsgálatára is betanították a jelentkezőket, az egészségügyi pavilonokban további egészségügyi felvilágosításhoz juthattak az érdeklődők. Délután az ÁNTSZ regionális intézetében pedig rövid előadásokat tartottak a szervezett emlőszűrés fontosságáról, eddigi eredményeiről, s többek között az emlődaganatos betegek rehabilitációjáról. Ehhez kapcsolódott az a divatbemutató, amely kollekcióit emlőműtött nők mutattak be.

A „rózsaszín” figyelemfelkeltő séta a város négy kapujából indult, melynek résztvevői a szórakoztató műsort kínáló Szinva teraszon találkoztak.

Mint megtudtuk, a szervezett emlőszűrésen való megjelenés megyénkben 50 százalék körüli, míg országosan mindössze 40 százalék. A javasolt arány 70 százalék volna, amely mellett már lényeges csökkenés mutatkozna az emlődaganatok miatti elhalálozásban. Vannak országok, ahol a behívott nők 80-90 százaléka elmegy a szűrésre. Nálunk a vidéki nők körében nagyobb a megjelenési hajlandóság, mint a nagyvárosban élőknél. Vagyis elkél a kampány…