Friss hírek

2007.12.13. 16:51

Lisszabonban aláírták az uniós reformszerződést

<p>Az Európai Unió 27 állam- és kormányfője csütörtökön aláírta az Európai Unió (EU) reformszerződését a portugáliai Lisszabonban. A dokumentum váltja fel a korábban elutasított alkotmányt, amelynek célja volt, hogy javítsa az immár 27 tagállamra bővült Unió működőképességét.</p>

Az Unió soros elnöki tisztét betöltő Portugália miniszterelnöke, José Socrates szerint "A történelem emlékezni fog erre a napra". José Manuel Barroso, az Európa Bizottság elnöke pedig azt mondta: "A Lisszaboni Szerződés megerősíti az Európai Unió cselekvőképességét és céljainak hatékony teljesítését, így az unió jobb megoldásokat hozhat az európai polgároknak".

A várhatóan 2009-ben - bár egyes elemei csak később - hatályba lépő reformszerződés jelentősebb változtatásai közé tartozik például, hogy a féléves, rotáló elnökség helyébe a két és fél évre választott elnök lép, ő képviseli a nemzetközi porondon az EU-t. A szakminisztereket továbbra is a féléves rotációban maradó ország elnökli. Itt az az újdonság, hogy a jelenleginél szorosabban működiknek majd együtt az egymást váltó államok.

Új tisztség lesz az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, aki egyben az Európai Bizottságban is helyet kap, alelnökként. 2014-től az Európai Bizottságban már nem lesz minden tagállam jelen, csak az országok kétharmada delegálhat egy-egy biztost.

A döntéseket alapvetően minősített többséggel hozzák. A határozat elfogadásához szükség lesz a tagállamok 55 százalékára, amelyek az EU lakosságágának 65 százalékát képviselik. Megmarad azonban a vétójog a kül- és biztonságpolitikát érintő ügyekben, továbbá az uniós költségvetésben.

Szélesedik az Európai Parlament jogköre, a jövőben társdöntési joga lesz az agrárpolitikában, illetve a bel- és igazságügyben. Emellett nagyobb szerepet kapnak a nemzeti parlamentek is; módjuk lesz kifejezni ellenvetésüket egy uniós törvényjavaslatról. Ha a parlamentek egyharmada jelzi, hogy problémája van a brüsszeli javaslattal, akkor az Európai Bizottságnak nyomatékosan meg kell indokolnia, miért véli úgy, hogy az adott problémát uniós szinten kell kezelni.

A reformszerződés alapján egymillió uniós polgár petíciójával kényszeríthető az Európai Bizottság, hogy kezdeményezzen szabályozást egy adott kérdésben.Az Európai Unió jogi személy lesz, vagyis fölléphet a tagállamok nevében a nemzetközi intézményekben.

Jogászok és politikusok körében még feltehetőleg sokáig folyik majd a vita, vajon az alkotmánynak egy jelentősen "lebutított" változatáról van-e szó, avagy csak némi kozmetika történt, hogy jelezzék az uniós közvéleménynek, amely elutasította az alkotmány-tervezetet, hogy figyelmeztetésük nem maradt hatástalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!