Helyi közélet

2015.01.23. 14:07

A drog már megjelent a kisebb falvakban is

Miskolc - A Miskolci Drogambulancia kliensei között két év alatt négyszer annyi lett a hepatitis C-fertőzött.

Miskolc - A Miskolci Drogambulancia kliensei között két év alatt négyszer annyi lett a hepatitis C-fertőzött.– Bár tudomásunk volt a dizájnerdrogok utóbbi 3-4 évben történő térhódításáról, nálunk leginkább csak tavaly kezdték a kezelést kérni, akik használják – mondja Juhászné Czeglédi Tünde, a megye egyetlen drogambulanciája, a Miskolci Drogambulancia vezetője. A változatos tünetek, amelyek idehozzák a fiatalokat: émelygés, hasfájás, szédülés, gyomorpanaszok, hallucinációk, üldöztetési téveszmék.

– Azt nem tudni, hogy az 1-2 évi használat „eredményeképp” jutnak-e el idáig, vagy az újabban használt dizájnerdrogok jelentik a kiváltó okot, hiszen ezek jellemzően ismeretlen összetételűek, mindig újabbak jelennek meg a piacon. A gyorsteszt módszerrel nem mutatható ki minden összetevő, arra csak rendőrségi körülmények között, az igazságügyi laboratóriumban van lehetőség, s hosszú időt igényel.

Visszatartó erő lehet

Az ambulancia dolgozóinak tapasztalata szerint sokan úgy gondolják, hogy ha valami az interneten és egyéb forrásból szabadon beszerezhető, az nem is káros annyira. Így örömmel üdvözölték a változást, amely eltörölte az úgynevezett pszichotróp anyagokat feltüntető C listát, amelyre a kábítószerlistán lévőknél enyhébb törvényi szabályozás vonatkozott. Így a megjelenő új anyagok hamarabb kerülnek a kábszerlistára, ez esetleg némi visszatartó erőt jelenthet.

Újabb jelenség, hogy míg a drogozás pár éve még főként Miskolcra és a nagyobb városokra volt jellemző, most már a kis falvakban is jelen van. Bár a Miskolci Drogambulanciára messzebbről nemigen jönnek: Ózd környékéről még igen, Sátoraljaújhely környékéről már nem. A mozgó tűcserés szolgálatokra pedig már vagy 3-4 éve nem írnak ki pályázatot, pedig azok az alkalmak kihelyezett segítségnyújtásképp is szolgáltak.

A drogambulanciát felkeresők zöme 15-20 éves, de az újak között van 13 éves és olyan 15 esztendős, aki 13 éves korától kábítószerezik. Ő például az édesanyjával jött. A szülői, hozzátartozói kíséret nem ritka, de tapasztalatok szerint a változásra való késztetés érzése náluk általában erősebb, mint az ifjú kliensekben. Márpedig az eredményesség döntően épp attól függ, hogy sikerül-e felkelteni a kliensben a változás iránti igényt.

Óránként szúrják magukat

A Miskolci Drogambulanciát 2013-ban 109 új kliens kereste föl, 2014-ben 203, ugyanakkor a forgalom 11 393-ról 10 000 alá csökkent. Vagyis sokan az első elbeszélgetés és orvosi vizsgálat után még két-háromszor visszajönnek, aztán pedig eltűnnek a szem elől.

További kedvezőtlen folyamat, hogy míg a klasszikus heroin 12-24 órás hatású volt, a dizájnerdrogok, amelyek egy részét szintén tűvel adják be, rövid hatásúak. Így vannak, akik óránként szúrják magukat. (Talán nem véletlen, hogy ottjártunkkor a Drogambulancia korábbi, az utcáról nyíló helyén lévő tűautomata veszélyes hulladék jelzésű kuka részéből már szinte kilógtak a használt tűk, a heti rendszeres ürítés ellenére.) Ez azzal a veszéllyel jár, hogy az ismételt, csoportos szúrásoknál már nem mindig képesek követni, hogy kié volt a tű, ugyanazzal többen is szúrnak. Önmagáért beszél az adat: míg 2012-ben a Drog­ambulancia kliensei között még 5-6 hepatitis C-vel fertőzött volt, 2013-ban már 40, amihez tavaly újabb 16 „csatlakozott”.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában