Anno 1999-ben írtuk

2019.12.31. 09:30

Belefújt, és mind megvette

Kétezret köszöntő szilveszteri kellékeket árulnak a belvárosban.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kozma István

A duda ára 50 és 180 forint között mozog, a kelendőbb dudakürtért 350-400 forintot kell fizetni – sorolja az Észak-Magyarország riportere a lap 1999. december 30-i számában.

BÚÉK 2000!

Az írás szinte a helyszínre, a miskolci belvárosba röpít a következő leírással. „Tessék csak belefújni – nyújtja az árus a divatos dudakürtöt. – Eddig, aki belefújt, mindenki megvette. Ez most a módi – győzköd. Tavaly is volt már ehhez hasonló, a kúp alakú papírdudától jóval kisebb, hangjában viszont igencsak élesen harsogó műanyagból készült dudakürt, azokról hiányzott viszont a »BÚÉK 2000« felirat. Mutat is az asszony a megmaradt »csupasz« harsogók közül – talán azzal megbarátkozom. Aztán bevallom, hogy ne fáradjon, csak nézelődöm”.

Álarcokból is van választék. Lehet konfettifújót is venni, de kicsomagolva is van az aprócska papírkörökből és a színes szerpentinekből. Fejfedő nélkül sem marad senki, aki ilyesmi vásárlására szánta el magát.

Mindenhol ugyanaz

Az alkalmi bazárok mindenhol ugyanazt árulják. Érdemes azonban pár tíz méterrel arrébb menni, akár ötven forint is lehet a különbség az árakban – hívja fel a figyelmet a lap.

Az árusítás helyeit, módját helyi rendelet szabályozza Miskolcon. Ha valaki az utcán szeretné kínálni szilveszteri portékáit, közterület-használati engedélyt kell kérnie. A Széchenyi utca, a főutcából nyíló, díszburkolattal ellátott közterületek, Miskolctapolca, Lillafüred és a Diósgyőri vár környéke azonban tiltott sávnak minősül. Idén – de az elmúlt esztendőkben is hasonlóan alakult a szám – harmincegy árus kapott engedélyt – számszerűsít a beszámoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában