Magyarország

2011.02.08. 15:13

LMP: a kormány ne büntesse tovább a szegényeket!

<p>A Lehet Más a Politika szerint nem működik a kormány új közmunka programja, mert a legszegényebbeket sújtja és nem nyújt megoldást a tartós munkanélküliség felszámolására. Az ellenzéki párt felszólította a kormányt, hogy azonnal lásson munkához és sürgősen dolgozza át a nemzeti közfoglalkoztatás rendszerét.</p>

A Nemzeti Közfoglalkoztatási Program életbe lépésének első hónapja után az LMP a jelentős elszegényedés első jeleit tapasztalta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az Orbán-kormány ötödére-hatodára csökkentette az önkormányzatok által közmunkára felhasználható forrásokat. Emiatt decemberben tízezreket kellett elbocsátani, és csak Encs kistérségben körülbelül kétezer ember jogviszonya szűnt meg. Az LMP úgy fogalmaz, hogy "az új munkahelyeket ígérő Fidesz az aktív keresőkből újra segélyezetteket csinált". Az ellenzéki párt szerint az encsi kistérségben már most látszik, hogy sokan nem fogják tudni fizetni a közüzemi számláikat, és számos helyen már ki is kapcsolták az áramot. Gyulai Pál, az LMP ináncsi önkormányzati képviselője úgy fogalmazott: "ha a kormány nem tesz valamit ennek megállítására, éhséglázadásokra lehet számítani".

Az LMP szerint a közmunkaprogramok nem helyettesítik a munkahelyteremtést, és önmagukban nem nyújtanak megoldást a tartós munkanélküliség felszámolására. Hatékony regionális fejlesztő programok hiányában azonban az elmaradott kistérségekben a közfoglalkoztatás az egyetlen eszköz a legmélyebb szegénység megelőzésére. Az LMP szerint az állam nem vonulhat ki egyik napról a másikra a leghátrányosabb helyzetű kistérségekből, ahol jelen pillanatban a legnagyobb foglalkoztató. Az első lépés tehát nem a közcélú munka megvonása, hanem jelentős térségi beruházás-fejlesztés, a kis-és középvállalkozói szektor megerősítése és a közösségi szolgáltatások fejlesztése kell, hogy legyen - írja keddi közleményében az ellenzéki párt.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy ne büntesse tovább a szegényeket, és haladéktalanul lásson munkához. Használja ki a kétharmados parlamenti többségét, és az érintettekkel történő egyeztetés után sürgősen dolgozza át a nemzeti közfoglalkoztatás rendszerét, valamint készítsen stratégiát a leszakadó kistérségek tartós munkanélküliségének érdemi kezelésére.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!