Kamikázeként csapódtak be a bobbal

Bobozás
Bobozás
Miskolc – Két huszonéves lány megsérült, amikor a bobpálya végén becsapódtak az álló bobba. Az üzemeltető-tulajdonos szerint csak szándékosan lehet összeütközni a másik bobbal. A lányok szerint hiába fékeztek…

A július végi nyitás óta a nap tíz órájában legalább ezren siklanak le a bobpályán és senkinek nem esett még baja. A szerdán este történt baleset azért következett be, mert a lányok nem fékezetek a pálya vége előtt – nyilatkozta lapunknak Dombóvári Tibor a miskolci bobpálya tulajdonosa. Ezzel szemben a két lány, akik becsapódtak, azt mondják, hiába fékeztek, a bob nem állt meg. Ami bizonyos, hogy az egyik lány a becsapódáskor a saját térdét fejelte le, és kellett összevarrni az állán szétrepedt bőrt. A mögötte ülő lány pedig a nyakát és gerinctájékát ütötte meg, és keletkezett sebesülés rajta.

Német minősítés

Lapunk arra nem vállalkozik, hogy igazságot tegyen az ügyben, csupán okulásként tesszük közzé a történetet, ugyanis ha a bobra befizető utas, a tulajdonos megfogalmazása szerint “elbénázza” a célba érés előtti fékezést, más is nekiütközhet az előtte lévőnek. A lesiklások számarányához mérten ez most körülbelül egytízezred eséllyel következett be. Dombóvári Tibor szerint csak szándékosan lehet összeütközni a másik bobbal. Ha a vezető betartja az utasításokat, elolvassa a bobpálya használat szabályait, mielőtt jegyet vesz és beül a sporteszközbe, akkor kizárt, hogy baj legyen. – szól az érvelés. Precízen megépített rendszerről van szó, ami megfelel a legszigorúbb szabványnak és rendelkezik a németek által elfogadott szigorú minősítésnek. Ezért engedi a hatóság, hogy nyolc éves életkor feletti személy vezetheti a bobot, ami negyvenes tempó elérésekor automatikusan fékez.

Könnyebben sérültek

A pálya mentén kamerák vannak, azon rögzítik is a történteket. Ottjártunkkor készségesen megmutatták a felvételt, amin jól látható: gyorsan érkezik a végállomásra a bob és becsapódik a bent állóba. Majd a lányok kiszállnak és elmennek. A lányokat munkahelyükön kerestük meg a baleset másnapján. Egyikük jégakkuval hűtötte arcát, másikuk a nyakát fájlalta és borogatta, de mindketten dolgoztak. A történtek idején már harmadszorra siklottak le, amikor bekövetkezett a kamikáze szerű becsapódás – mondták. A fékezésért felelős lány szerint hatástalan maradat a kar használata. Miután kiszálltak, kórházba mentek, majd feljelentést tettek a rendőrségen. A cégnél pedig jegyzőkönyvet vetettek fel. A Miskolci Rendőrkapitányság illetékese megerősítette, hogy közigazgatási ejárásban, szakértő bevonásával vizsgálják az estet. Felvethető-e emberi mulasztás a baleset bekövetkezése miatt, vagy sem. A lányok sebesüléséről egyelőre úgy tudni, hogy könnyebben sérültek meg.


Részlet a bobpálya használat szabályaiból
1. A bobot minden vendég saját felelősségére, megfelelő ruházatban, alkoholos illetve kábítószeres befolyásoltságtól mentesen használhatja!
4. …Figyeljen az Ön előtt haladókra! Mindig a következő pályaszakaszra (minimum 25 méter) koncentráljon!
5. Gyerekek a pályát csak 3 év feletti használhatják. 8 év alatti gyermekek a pályát ettől idősebb személlyel vehetik igénybe.
6. A sebességet kérjük úgy megválasztani, hogy az se Önt, se mást ne veszélyeztessen. ..tartson 25 méter követési távolságot! Más bobbal való ütközés szigorúan tilos! Az ebből eredő károkozásért az ütközést előidéző a felelős!
10. …A szabályok betartása garantálja a rendkívüli élményt, amelyet Magyarország leggyorsabb erdei bobpályáján szerezhet!

 

Kapcsolódó cikkek: