Kamerák kereszttüzében intézkedtek a rendőrök Miskolcon

Miskolc – Árnyékként követték az újságírók a közlekedési rendőröket pénteken, hogy élesben tapasztalják: mi történik a közlekedési fronton. Többen vitatták tettenéréskor a szabálysértést, de a videó mindent elfogulatlanul rögzített…           

Sokszor hallani arról, hogy a rendőrök és az ellenőrzött autósok valamilyen közlekedési szabálysértést – annak lefülelése esetén – eltérően ítélnek meg az intézkedés során. Pénteken a rendőrség “Legyen egy napra közlekedési rendőr” elnevezéssel hajtott végre közlekedési akciót, és testközelből adtak bepillantást a média képviselőinek munkájukba.

Persze, hogy ott voltunk és „beálltunk” mi is rendőrnek. Azaz: csak majdnem. Kaptunk láthatósági mellényt, kitűzőt, így lettünk hivatalosan részei az ellenőrzéseknek, s ami eltért a szokásostól: az egyenruhások tudomásul vették és elfogadták, hogy most nincs bújócskázás, nem takarják el arcukat az intézkedés során. A kameránk élesben rögzített mindent, s egy, a fenti megállapításra vonatkozó eseménybe is belecsöppentünk….

A kamera nem téved

A 3-as főút miskolci, József Attila utcai bevezető szakszán állt meg a „videós autó”, s a felvétel elindult. A cél, azon autók kiszűrése volt, akik a piros lámpa ellenére nem állnak meg. Hamarosan valaki áthajtottak rajta. Az elfogó és megállító páros néhány száz méterrel távolabb várakozott, s amikor cb-rádión elhangzott a rendszám, az egyenruhás “kiemelte”a  vétkest a sorból. A rendőr szalutált, kezét a fejéhez emelte és közölte a sofőrrel: áthajtott a piroson.

Azt is tudatta, hogy a média jelen van az intézkedés során. Rögzítik a történéseket. Délelőtt 11 órakor egymást követően két személyautót is meg kellett állítania az intézkedőknek, mert a “fama lézeres” kocsiból jelezték a szabálysértők rendszámát.

Sárgát láttak

Az lapunk által videóra vett sofőrök a felvételkészítést elfogadták. Sőt elmondták, hogy sárgát láttak. Nem követtek el szabálytalanságot. Azt kérték a rendőröktől, hogy megnézhessék a felvételt. A bizonyítékot. A képsor láttán már módosított egyikük, és azt mondta: kényszerhelyzetben volt, mert autósorban hajtott. Mögötte is jöttek, ezért nem figyelt kellően a lámpára. Mit tehetett volna? – kérdezte. Nem veszélyeztetett senkit. Nem léphetett ki a sorból. Ha a sárgára váltáskor beletapos a fékbe, nekihajtottak volna hátulról.

A másik férfi pedig azt kérdezte: a videón hol látható a piros lámpa oszlopának vonala az aszfalton, ami egyértelműsítheti, hogy amikor átment a lámpa alatt, az még sárga volt? A rendőr azt mondta, hogy ez nem fotó, hanem mozgás közben eseményt rögzítő kamera. A látottak egyértelműen megmutatják a szabályszegést. A papírok ellenőrzése után mindkét kocsi továbbhajtott. Az eljárás az objektív felelősség alkalmazásának okán hivatalból elindul és házhoz kapják majd a közigazgatási bírság befizetési csekkét.

Büntetési tétel
– A fényjelző készülék előtti megállási kötelezettség megszegése esetén 50ezer forint
– A továbbhaladás tilalmát jelző fényjelzés figyelmen kívül hagyása 100 ezer forint