Helyi közélet

2017.08.22. 12:26

Elkezdődött az évad a Miskolci Nemzeti Színházban - legalább úgy mint eddig. Vagy jobban

Miskolc - Tizenöt bemutatóval készül a szezonra a Miskolci Nemzeti Színház.

Miskolc - Tizenöt bemutatóval készül a szezonra a Miskolci Nemzeti Színház.

Elkezdődött a Miskolci Nemzeti Színház 194. évada.

„Nem kételkedem benne”

A kedd délelőtti társulati ülésen Béres Attila igazgató a sportéletből vett példákkal erősítette meg kérését, a társulatnak szóló elvárását: az eddigi szakmai és minőségbeli szintet vigyék tovább és haladják meg az új szezonban. Ehhez rengeteg munka szükséges, de – mint a direktor fogalmazott – „nem kételkedem benne, hogy ez a csapat meg tudja csinálni”. „A legnagyobb felelősség, hogy ne kényelmesedjünk el” – mondta még. Értékelése szerint a Miskolci Nemzeti Színház tagjának lenni „igazi büszkeség”, s hogy miért, ez következett abból a megállapításából, hogy a társulat a hazai színházi életben kitüntetett helyet vívott ki magának az eddigi munkájával, és – Béres Attila szerint – „a” legjobb és az „egyik legjobb” színház megjelölése között van a helye.

A minőségre példaként hangzott el – amiről lapunk, az Észak-Magyarország is beszámolt már – a színikritikusok legjobb előadásnak szóló díjának várományosa – két fővárosi művész színház egy-egy produkciójával vetekedve – a miskolci Kivilágos kivirradtig, amelyet Móricz Zsigmond regényét színpadra írva Rusznyák Gábor rendezett. A kritika, a szakma és a közönség egy­aránt lelkesen fogadta ezt az előadást.

A miskolci színház az új évadban 15 bemutatóval készül, ebből az első hat szeptember végén és októberben esedékes, az utolsó pedig április elején.

Percekkel az évadnyitó társulati ülést követően megtartották az első olvasópróbákat.

Ki mit szeret?

Szeptember 3-ára hirdetik meg a közönségnek szánt évadnyitó napot: a szezont népszerűsítik majd, egyebek között azzal a műsorral, amelyet „Ki mit szeret?” címmel szerveznek: a társulat tagjai saját kedvük szerint mutatkozhatnak meg.

Szeptember 16-án a Színházak éjszakáján az éppen zajló próbákba kínálnak betekintést.

Szeptember 21-én, a magyar dráma napján Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjéről ígérnek előadást – Szigethy Gábor színháztörténész, rendező, egyetemi tanár középiskolásokat avat be a drámai költemény részleteibe.

Megjegyzést érdemel még, hogy a teljes évad felolvasószínházi sorozatát kortárs magyar drámáknak szenteli a Miskolci Nemzeti Színház

ÉM-BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában