Kamerák alatt isznak, dorbézolnak

Akt.:
Miskolc – Figyelik a kameraképet, ez alapján már elfogások is történtek, mondta az osztályvezető.

Több, a közvéleményt komolyan irritáló bűncselekmény is történt a közelmúltban az avasi református temetőben. Mint Hangó István, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, rendszeresen falfirkálók rondítják össze a templom és a temető falait, gyakran meglopják a temetőben dolgozó sírköveseket, néhány héttel ezelőtt feltehetőleg többen úgy megvertek egy férfit, hogy sokáig kómában volt, és még mindig kérdéses, teljesen felépülhet-e. Hangó Istvántól úgy tudjuk, hétvégente gyakran gyülekeznek az Avas lábánál, a térfigyelő kamerák látóterében fiatalok, akik gyakran részegen, csoportosan vonulnak végig az Avason.

Legutóbb vasárnap reggel fedezték fel a hozzátartozók, hogy három síremléket leborogatott valaki a temetőben. Mivel a Papszer 2. alatt működik a közterület-felügyelet kamerafigyelő diszpécserközpontja, amiről annak átadásakor mi is azt írtuk, hogy a közterület-felügyelők bázisaként fog működni, olvasóink joggal teszik fel a kérdés: hogyan lehetséges az, hogy sem a biztonsági kamerák, sem az egyenruhások nem képesek távol tartani innen a garázdákat, rongálókat?

Kovács László Csaba, a miskolci önkormányzat közterület-felügyeleti és rendészeti osztályának vezetője elmondta, bűncselekmények elkövetése után a rendőrség ki szokta kérni a kamerafelvételeket. Mind a rendőrség, mind a közterület-felügyelet járőrözik – együtt és külön-külön is – a környéken, a Jézus kútjáig fel szoktak menni a járőrök, akiket a kamerákon át látottak alapján gyakran a diszpécserek irányítanak, tette házzá az osztályvezető. Több szabálysértési feljelentés is született már például köztéri italozás miatt, amit viszont nem egyszerű bizonyítani. Gyakran üdítős üvegben eleve bekevert vodka-narancsot vagy vörösboros kólát isznak, a kamerakép tehát nem elegendő bizonyíték, csak ha az ital összekeverésének folyamata is látszik. Kovács László szerint a tereken csoportosuló, de alkoholt nem fogyasztó fiatalokkal sokat nem tehetnek a közterület-felügyelők, hiszen a terek éppen az emberek találkozóhelyéül kell, hogy szolgáljanak. Az osztályvezető tapasztalata szerint azonban a fiatalok gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a közterületi alkoholfogyasztás szabálysértés.

Felvetettük: ha a temetőben és környékén történnek a bűncselekmények, miért nem ott vannak a kamerák? Kovács László elmondása szerint a temető magánterület, ezért oda nem telepíthet térfigyelő kamerát az önkormányzat.

ÉM-SZPA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .