Kambodzsa megduplázza katonai kiadásait

Megduplázza katonai kiadásait Kambodzsa, miután az ázsiai ország egységei az utóbbi hónapokban több összecsapást vívtak a thaiföldi hadsereggel – mondta egy parlamenti képviselő szerdán. Pnompen szerint meg kell védeni az ország szuverenitását.

A jövő évi kambodzsai költségvetés kiadási oldalán megduplázták, azaz 500 millió dollárra emelték a hadseregre fordítandó összeget – mondta a parlament pénzügyi bizottságának vezetője szerdán. A honatyák várhatóan november elején szavaznak a módosításról.

“Szükséges, hogy katonáinknak legyen elég kapacitásuk megvédeni az ország szuverenitását és területi épségét” – mondta a politikus hozzátéve, hogy a kibővített összegből javítani akarnak a kiképzésen, valamint jobb felszereléssel akarják a hadsereget ellátni.

A döntés röviddel azután született, hogy Kambodzsa határvitába keveredett szomszédjával, Thaifölddel. Mindkét ázsiai ország magának követel egy kis földterületet, az ősi Preah Vihear templom környékén. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy két hete egy tűzharcban egy thai és három kambodzsai katona meghalt. Pnompen szerint a csata elvesztéséhez hozzájárult a katonák régi, még a hidegháborús időkből megmaradt felszerelése.