Kályhákra cserélik a gázkonvektorokat Mesztegnyőn

Nem bírja fizetni a gázfűtés számláit a mesztegnyői önkormányzat, ezért a Somogy megyei település közintézményeiben kályhákra cserélik a konvektorokat. A falu közmunkásai ezentúl fát gyűjtenek a környező erdőkben, és azzal fűtenek. A polgármester szerint ez alapos visszalépés a múltba, viszont évente több millió forintot spórolhatnak.

A mesztegnyői önkormányzat legújabb munkagépe egy fahasogató berendezés. Azért vásárolták, mert az önkormányzati intézményekben visszatérnek a fatüzelésre. A faluba 13 évvel ezelőtt vezették be a gázt, de az mostanra annyira drága lett, hogy képtelenek kifizetni..

Ezt fogjuk fel nosztalgiának, azon kívül, hogy nem viccelünk, tehát nem jókedvünkből, meg nem éppen passzióból csináljuk. Valóban arra van az önkormányzat kényszerítve, hogy takarékoskodjon – mondta a Független Hírügynökségnek Nemes László polgármester.

A fahasogató géppel, ha kérik, a helybeliek tűzifáját is feldarabolják az önkormányzat közmunkásai. Ez különösen az egyedül élő időseknek nagy segítség, akik eddig napszámosoknak fizettek a munkáért.

A mesztegnyői Gondozóházba már beszerelték a vadonatúj öntöttvas kályhát, így a konvektorokat egyáltalán nem kapcsolják be. A hittanoktatásnak helyet adó teremben pedig cserépkályha működik. Hamarosan a falu összes közintézményében visszatérnek a fatüzelésre. Igaz, ehhez új kályhákat kell vásárolniuk, mert a gáz bevezetésekor a régieket kidobták. A befektetés állítólag rövid idő alatt megtérül.

Az önkormányzat tavaly összesen tíz millió forintot fizetett ki gázszámlára. A faluban úgy számolnak, hogy a fatüzeléssel legalább 5 milliót spórolhatnak a fűtésen.Sporthírek