Kaliforniai földrengés: gyakorlat a Nagy Rengésre

Nem okozott nagy károkat, és súlyos sérüléseket a keddi, Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű kaliforniai földrengés, amelyet több mint húsz utórengés követett. A földmozgásokat közepes erősségűnek jellemezte az amerikai földtani intézet. Idén eddig 790, hasonló erősségű rengés volt a Földön.

“Istennek hála, nem kaptunk jelentést komoly sérülésekről, és nagy károkról” – közölte Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam kormányzója, hozzátéve: a rengés arra figyelmeztet, hogy “Kaliforniában bármire és mindenre fel kell készülni”.

Kate Hutton, az amerikai földtani intézet munkatársa “hasznos ébresztőként” jellemezte a mérsékelt erejű rengést, mivel a kaliforniaiak már kezdték elfelejteni, hogy milyen egy földrengés. “Úgy kell tekinteni erre a földmozgásra, mint gyakorlatra a Nagy Rengéshez, amely valamikor biztosan be fog következni” – mondta Hutton.

A Szent András törésvonal mentén elhelyezkedő Kaliforniában nagy az esélye egy nagy, 7-es erősségűnél nagyobb rengésre az elkövetkező évtizedekben, de pontos dátumot nem tudnak meghatározni a szakemberek. Egy májusban készült tanulmány szerint egy 7,8-es erősségű kaliforniai földrengésben 1800 embert halna meg, ötvenezren sérülnének meg, háromszázezer épületben keletkeznének károk, és a gazdaságot kétszázmilliárd dolláros kár érné.Sporthírek