Kalifornia: tilosak lesznek a transz-zsírokat tartalmazó ételek az éttermekben

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó aláírt pénteken egy törvényt, amely 2010-től megtiltja a legnépesebb amerikai állam éttermeinek az úgynevezett transz-zsírokat tartalmazó ételek készítését és felszolgálását. Hasonló törvény van már New York-ban. A kaliforniai egészségügyi hatóságok szerint a törvény segíteni fog a szívbetegségek elleni küzdelemben.

Transzzsír-ellenes törvény régóta van már Európában, jelesül Dániában, ahol a jelek szerint a szív -és érrendszeri betegségek jelentős csökkenése annak is köszönhető, hogy az ország 2003 júniusától erősen korlátozza a keringési rendszerre rendkívül káros, úgynevezett transz-zsírokat tartalmazó élelmiszerek forgalmazását.

A transz-zsírsavak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése illetve az olaj tartósítása közben keletkeznek. A folyamat során a zsírsavakban az atomok elhelyezkedése megváltozik, és a transz-zsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlatossá, növelik a vérben a káros hatású LDL-koleszterin szintjét, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Nincs még egy olyan zsírfajta, amely ilyen kis mennyiségben ekkora kárt tudna okozni. Napi öt grammnyi transzzsír – ez nem több, mint amennyi egy darab sült csirkében, vagy egy adag hasábburgonyában található – hosszabb távon 25 százalékkal növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát- állította korábban dr. Darius Mozaffarian az amerikai Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének kardiológusa.

A dániai intézkedést eleinte kétkedés, illetve az élelmiszeripari cégek fanyalgása kísérte. Az EU többi tagállama nyugtalanítónak tartotta, hogy termékeik nem juthatnak be legálisan a dán piacra. Az élelmiszergyártók amiatt aggódtak, hogy a transzzsírok nélkül megváltozik az élelmiszerek állaga és íze. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szakértők azt állítják, hogy ez utóbbi aggodalmak egyike sem bizonyult valósnak, a transzzsírok nélkül készült sült krumpli ugyanúgy fogy, mint korábban, s a cukrászok szerint mit sem változott a leveles tésztából készült dán foszlós sütemény állaga és íze sem azáltal, hogy egészségesebb zsír felhasználásával készítik.

Dán szakemberek szerint egyelőre nem tudható biztosan, hogy tilalom mennyit javított az ország lakosságának egészségi állapotán, az újonnan diagnosztizált szívbetegek számának csökkenése azonban mindenképpen fontos adat, a jó irányba tett lépésként értékelhető. A csökkenési arány ugyanis hasonló mindazon országokéhoz, amelyek – ha nem is ilyen intézkedéssel, hanem például a dohányzás visszaszorításával, illetve az egészséges életmód népszerűsítésével – drasztikus lépéseket tettek a szívbetegségek számának csökkentésére.