Káli Sándor levele a tapolcaiaknak

Miskolc – Levelet írt Káli Sándor polgármester a tapolcaiaknak. Felajánlottuk a reagálás lehetőségét a helyi népszavazást kezdeményező előkészítő bizottságnak, ám…

Levelet írt Káli Sándor polgármester a tapolcaiaknak. Felajánlottuk a reagálás lehetőségét (ez ugye természetes) a helyi népszavazást kezdeményező előkészítő bizottságnak, amelynek három tagja van. Nagy István nincs itthon, Feith Károly, aki korábban már többször megszólalt az Északban és a BOON-on leválásügyben (is), dr. Kispataki Évához irányított bennünket. Dr. Kispataki Éva azt mondta: fognak reagálni, de nem most, és nem a médián keresztül, hanem más módon.
A levél, ami az egyes tapolcaiak megszólításával kezdődik:
„Azért fordulok levélben Önhöz, mert sajnálatosan újra napirendre került Miskolc és Miskolctapolca elszakadásának gondolata. Mint ahogy az bizonyára Ön előtt is ismeretes, Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése, a törvényi előírásoknak megfelelően, 2008. december 7-re tűzte ki a leválás kezdeményezéséről szóló népszavazást.

Az én véleményem továbbra is változatlan. A leválást elleneztem, ellenzem és ellenezni fogom. Ellenzem, mert tudom, hogy a leválásnak holnap leszakadás, lemaradás a következménye, mivel egyértelműen egy kisebb községnek sokkal nehezebb gazdálkodnia, mint egy nagyvárosnak.

Vallom, hogy Miskolctapolca Miskolc Megyei Jogú Város szerves és egyben elválaszthatatlan része, összefonódott gyökerekkel, amelyet az évszázadokra visszanyúló történelmi emlékek is igazolnak.
Az itt élők jelenleg Magyarország egyik legnagyobb városának, Miskolcnak a polgárai, amelynek előnyeit az élet számos területén élvezik. Nem véletlen, hogy a mai település átalakulási folyamatok – az Európai Unió elvárásainak megfelelően – az integráció irányába mutatnak, és a községek, falvak ma már éppen a városi rangra emelkedésért, vagy a városokhoz való csatlakozásért küzdenek. Az ellentétes folyamatok, mindig valamilyen kisebbségi érdekcsoport kiszámíthatatlan céljait szolgálják.

A leszakadás, a városból községgé minősülés nemcsak a közigazgatási határ változásával jár. A Miskolctapolca leválását szorgalmazóknak azt is tudniuk kell, hogy egy ilyen meggondolatlan lépés kilátástalan helyzetbe sodorhatja a városrészt. Úgy tűnik, ismét alábecsülik egy új település kötelező költségterheit és – az elmúlt évek bebizonyították – túlzott reményeket táplálnak a lehetséges bevételeket illetően.

Ma már mindenki tapasztalhatja, hogy egy nagyváros és térsége sokkal eredményesebben tud szerepelni az uniós források elnyerésére kiírt pályázatokon, mint egy kistelepülés. Miskolc város vezetése a nagyvárosok részére biztosított forrásokból tervezi a városrész fejlesztését, Integrált Városfejlesztési Stratégiájában 2013-ig – Európai Uniós támogatással – 2,2 milliárd forint összértékű fejlesztéseket akar megvalósítani. Egy esetleges leválás mellett szóló döntés ezeket a fejlesztéseket meghiúsítaná.

Néhányan Miskolctapolca központjában a magántulajdonban (!) lévő romos ingatlanokra hivatkozva azzal kürtölik tele a sajtót, hogy ebben a városrészben semmilyen fejlődés nem látható. Ez pedig nem igaz!

A lakossági fórumon is elmondtam, hogy az 1970-es évekre hivatkozva kizárólag önerőből már nem lehet várost fejleszteni. A befektetői szándék pedig sok esetben bizonytalan, vagy csalóka, mint ahogy azt a „Vizek völgye” projektben sajnálattal megtapasztaltuk, ezért is vettük vissza a fürdő területét.
Azonban a városvezetésnek pártállástól függetlenül kiemelten fontos, és nekem személyesen is Miskolctapolca jövője. A teljesség igénye nélkül néhány adat az elmúlt három év fejlesztéseiből:

Útfelújításokra közel 300 millió forintot, a Várhegy úti óvoda bővítésére majd 100 millió Forintot, közműfelújításokra, közvilágítás fejlesztésre is több 10 millió forintot biztosított a város a költségvetéséből. De nem csak a városrész fejlődött, hanem Miskolctapolca kapujában is megjelentek a nemzetközi nagy kereskedelmi láncok, illetve itt kezdődött meg a valamennyi miskolci lakos által régóta várt fedett versenyuszoda felépítése is.
Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a városrész funkciójából fakadó kettőssége ne okozzon feszültséget. Így miközben nyugodt és értékes otthonokat szeretnénk fenntartani az itt élőknek, a helyi vállalkozásoknak újabb bevételt jelentő turisztikai fejlesztéseken dolgozunk.
Ezért mindenkit arra kérek, hogy ne a felkorbácsolt indulatokra hallgatva, hanem józan megfontolás alapján, valós érvek szerint hozza meg a döntését a népszavazáson.
Tartsuk meg továbbra is az előnyt jelentő nagyváros és a kincsként kezelendő városrész egységét, Miskolctapolca továbbra is maradjon Miskolc része

Miskolctapolcát szerető miskolciként,
Tisztelettel:

Káli Sándor

Polgármester”