Friss hírek

2008.02.03. 17:55

Rostálják a brit törvényeket

<p>Többszáz brit törvény kirostálását javasolja a brit Törvényi Reformbizottság - közölte vasárnap az AFP.</p>

A független testületet a kormány hozta létre angliai és walesi, valamint külön skóciai hatáskörrel.

A bizottság feladata, hogy kitakarítsa az elavult törvényeket. A testület által közzétett javaslat szerint eddig 260 olyan parlamenti törvényt találtak, amit teljes egészében hatálytalanítani kell, 68-at pedig részben ki kell venni a brit törvénytárból.

Sir Terence Etherton, a bizottság elnöke azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy munkájukkal, amely a brit törvénykezés és igazságszolgáltatás modernizálásához, egyszerűsítéséhez járul hozzá, olyan idők törvényei semmisülhetnek meg, amelyek már letűntek, ezért jogszabályaiknak már nincs értelmük a mai világban.

A törvény-rostálásnak az utcai zenészek és a háztartási alkalmazottak örülhetnek leginkább, hiszen 100 évesnél régebbi, ma már nevetséges és használhatatlan jogszabályok is vonatkoznak rájuk.

A máig megmaradt legrégibb jogszabály, amire süllyesztő vár, az 1695-ös keltezésü Harwich-i Úttörvény. Ez megengedte a helyi hatóságoknak, hogy vámsorompókat állítsanak fel a megyei főúton. Ugyancsak kimúlik az az elavult törvény, ami a londoni dologházak működését szabályozta.

A bizottság jelentését a parlament elé kell terjeszteni, mielőtt eltűnnének végleg a régi idők törvényi maradványai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!