Kakaós csiga és üdítő, ez volt a bringás reggeli Miskolcon

Akt.:
Kerékpárosok a belvárosban
Kerékpárosok a belvárosban - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Hagyomány, hogy a környezetvédelmi világnap alkalmából Miskolcon bringás reggeli várja a kerékpárral munkába járókat. A tavalyihoz hasonlóan idén is a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. volt a kétkerekeseket képviselő Kerékpáros Miskolc Egyesület partnere.

Ne legyen különbség kerékpáros és autós között.” Kunhalmi Zoltán

A Centrum áruház előtti szökőkút szomszédságában kakaós csiga és üdítőital várta a munkába járáshoz drótszamarat választókat. Az ajándék reggeli közben a helyszíni gyorsszervizben lehetőség nyílt a kerékpárok szakmai átvizsgálására és személyre szabott beállítására is.


Működött az ötletfal

A környezetvédelmi világnap adta az alkalmat arra is, hogy a Bosch környezetvédelmi munkatársai – a kerékpáros reggeli elfogyasztása közben – válaszoljanak a felmerülő kérdésekre. A program részeként tovább bővült a „Hogyan képzeled el a bringás Miskolcot?” ötletfal. A tavalyi reggelin a Kerékpáros Miskolc Egyesület már működtette az ötletfalat és most is várták a javaslatokat.

A legtöbb javaslat arra érkezett, hogy merre legyen kerékpárút vagy kerékpársáv Miskolcon. Népszerűek voltak a kerékpártárolós javaslatok is.

„Bringatárolót kérünk a tapolcai strandra belülre, a tároló ne vályú legyen, tartsa meg a biciklit!” – olvastuk. De hasonló indíttatással a NAV-hoz is kértek tárolót. Egy másik kerékpáros arra hívta fel a figyelmet, hogy tisztítani és gyomtalanítani kellene a meglévő kerékpárutakat.

Szaniszló Bálint


Ide szeretnének utat

– Miskolc és Felsőzsolca közé

– A Szentpéteri kapu felé továbbfejleszteni a kerékpárhálózatot

– Menjen a Bosch-hoz kerékpárút

– A Centrum és Bosch között hivatalos kerékpárutat

– Kerékpárút a Petőfi tértől a Bosh-ig

– Miskolc és Mályi közé bicikliút és tovább a Tisza tó irányába

– Kerékpárutat turisztikai céllal Egerbe és a Mezőkövesd-Hatvan-Budapest vonalon

Bicósok és autósok

Kibékíthetetlen az ellentét a kerékpárosok és az autósok között. Ezt azok is tapasztalják, akik mindkét „műfajt” művelik. Az autósok a kerekeseket tartják pofátlannak és szabályszegőnek, míg a biciklisták ugyanezt bizonygatják a volán mögött ülőkről. Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke szerint alapvető fontosságú, hogy az úton ne legyen különbség a kerékpáros és az autós között, és a tolerancia működjön közöttük.