Kajak-kenu vk – Egy lépéssel közelebb az olimpiához

Duisburg – Egy lépéssel közelebb került a magyar kajak-kenu válogatott a riói olimpiához, miután a vasárnap véget ért duisburgi világkupán két számban is lezárult a válogató.

Kozák Danuta K-1 500 méteren, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó pedig C-2 1000 méteren nyerte meg a magyarországi ötkarikás válogatót, amelynek ezekben a számokban a németországi regatta volt a második, egyben utolsó fordulója.

Az olimpiai címvédő Kozák úgy nyert, hogy a múlt héten mögötte második Csipes Tamara végül el sem indult Duisburgban.

“Csipes Tamara döntése nem ért váratlanul, miután korábban beszéltem vele és edző-édesapjával, Csipes Ferenccel is. – mondta az MTI-nek Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője. – Ők higgadtan úgy értékelték, hogy Tamarának nincs esélye Danutával szemben, így inkább dolgozik tovább, és párosban vagy négyesben próbál bekerülni a riói csapatba. Elfogadtam ezt a döntést, s a történtek őket igazolták, mert nemcsak Tamara kapott ki több mint egy másodperccel a múlt héten Danutától, hanem most a teljes nemzetközi mezőny is.”

A szakember hozzátette: szerinte nagyon jó, hogy Kozák a külföldi ellenfelekkel is találkozott, felmérhette az erőviszonyokat, a riválisok pedig felmérhették őt, ami – látva a magyar kajakos remek formáját – az ő szempontjukból nem biztos, hogy pozitív.

Vasbányaiék a Petkó András, Fekete Ádám duót előzték meg a vasárnapi döntőben, s ezzel 2-0-ra megnyerték a válogatót.
“A válogató megnyeréséhez gratuláltam nekik, a vk-szerepléshez nem tudtam. A hatodik hely persze nem rossz, de szerintem nem baj, hogy most tesztelték magukat a nemzetközi mezőnyben, hiszen otthon nekik nem nagyon van ellenfelük.” – mondta a 2013-ban világbajnok, tavaly és tavaly előtt pedig vb-ezüstérmes kenu párosról Storcz Botond.

Ez a két egység tehát már riói indulónak tekinthető, bár a magyar válogatott vezetői hangsúlyozzák: olimpiai keretet majd csak a válogatók zárása után – június közepén – hirdet Storcz Botond vezetőedző, az utazó csapat összetétele pedig a június végi, moszkvai Európa-bajnokságot követően válik véglegessé.

Női K-1 200 méteren is a duisburgi vk volt a válogató második fordulója, itt azonban még nem dőlt el a verseny, miután Lucz Dóra most megelőzte a múlt héten győztes Douchev-Janics Natasát. Köztük szerdán 10 órakor, Szegeden különverseny, úgynevezett szétlövés dönt.

“Nem látok közöttük különbséget. A múlt héten, és most, a középfutamban, majd a döntőben is minimális volt köztük a különbség. Megjósolhatatlan, hogy ki lesz a győztes.” – fogalmazott a vezetőedző.

A magyaroknak 17 kvótája – 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra, ez majdnem a maximális szám, és Storcz Botond szerint ez minden szakágban elegendő lesz a csapat megfelelő kialakítására.
A többi olimpiai számban június 10-12-én rendezik a válogató második fordulóját.

– MTI –