KAJAK-KENU: Európa-bajnokok a Sáfrán testvérek – már készülnek az olimpiára

Európa-bajnok lett a Sáfrán Mihály és testvére, Mátyás alkotta kenu kettes a szegedi kajak-kenu ifi és U23-as Európa-bajnokságon, szombaton. A Sáfrán-testvérek ezzel a győzelemmel hangoltak a pekingi olimpiára, ahol – Kolonics György halála miatt – az 500 méteres számban indulhatnak.

A Sáfrán-testvérek a német Rebstock-Verch és a fehérorosz Vauhecki-Sarbak duó előtt nyerték meg a szegedi versenyt. Az eredményhirdetés után Sáfrán Mihály a Független Hírügynökségnek elmondta: Kolonics György halála őket is nagyon megrzázta, és nem ilyen körülmények között szerettek volna szerepelni életük első olimpiáján. Ha viszont már így alakult, és tartalékból versenyzővé léptek elő, nem szeretnének csalódást okozni. “Ha a papírforma beigazolódik, akkor akár a döntőben is rajthoz állhatunk” – fogalmazott Sáfrán Mihály, hozzátéve, hogy “ez azért nagyon nagy szó lenne.”

A fiatal testvérpár nem saját távján, 1000 méteren, hanem a rövidebb, 500-as távon indulhat Pekingben. “Tartalékként nem erre készültünk. Az ezer méter inkább az erőről és a kitartásról, az ötszáz pedig a taktikáról szól” – mondta Sáfrán Mátyás, de hozzátette: ezzel együtt mindent megtesznek majd a sikerért és persze “Koló” emlékéért.