KAJAK-KENU – Kiállítás nyílik Kolonics György emlékére

Szeptember 10-től Kolonics, a Sportlegenda címmel egyhónapos kiállítást szervez a Kolonics György Alapítvány az egy esztendeje, tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenus emlékére. Az archív filmek és fotók mellett a sportoló érmeit, kenuit, lapátját mutatják be a nagyközönségnek szeptember 10-től október 11-ig a Csepel Plázában.

“Koló az elmúlt két évtized talán legjelentősebb magyar sportolója volt” – mondta a kiállítás szervezője, Gajárszki Áron, aki négy évig volt Kolonics csapattársa a Csepeli Kajak-Kenu Egyesületnél. “Egymás közt Kenusistennek is hívtuk. Szerény, segítőkész ember volt, példaképnek való. Fontos, hogy megmaradjon a köztudatban, ezért is szervezzük ezt a kiállítást” – tette hozzá Gajárszki Áron.

A kiállításon megtekinthető majd az a két kenu, melyekben evezve olimpiát nyert: a párosban 1996-ban, Atlantában Horváth Csabával, valamint az egyes kenuban 2000-ben, Sydneyben. Emellett látható a lapátja, és a csaknem félezer medálja közül a kiemelkedőn sikeres években nyert összes érem.

Egy csaknem száz darabból álló fotósorozat bemutatja élettörténetét gyermekkorától egészen tavaly júliusig. Az emlékfalon csapattársai kézlenyomatuk mellett rövid írásokkal emlékeznek meg róla, amit a látogatók is megtehetnek egy másik falon. Készül egy világtérkép, melyen minden olyan helyszínt bejelölnek, ahol a sportlegenda edzőtáborozott és versenyzett. Két tévén a vele készült riportokat, illetve valamennyi jelentősebb nemzetközi versenyét lehet majd megnézni.

A tavasszal létrehozott Kolonics György Alapítvány – amit barátok, ismerősök, sportszakemberek és intézmények kezdeményezésére, a család hozzájárulásával és részvételével hoztak létre – a kiállításon szeretné a sportágat bemutatni és népszerűsíteni. Így a kenuzás története és a hajók fejlődése is nyomon követhető majd. A kenu-szimulátorban pedig bárki kipróbálhatja, milyen érzés a versenyzés.

Kolonics György tavaly július 15-én, a pekingi olimpia előtt néhány héttel edzés közben hunyt el tragikus hirtelenséggel. Halálának egyéves évfordulója alkalmából szerdán a Duna fővárosi szakaszán, valamint a csepeli vízitelepen fáklyás evezést szervez a nevét viselő alapítvány.