Kafkai per egy szerb újságíró ellen

Nem kis meglepetés érte Hanibal Kovacs szerbiai újságírót: három hónapos börtönbüntetésre ítélték egy olyan perben, amelyről nem is tudott, és amelyen így nem is vehetett részt. Ráadásul azt sem tudja, miért marasztalták el, és ki perelhette be.

A kikézbesített ítélet szerint a sabaci illetőségű Kovacsot 18 ezer dinárra (55 ezer forint) ítélték, de a pénzbírságot börtönbüntetésre változtatták, mivel az ítélet indoklása szerint nincs lehetőség az összeg kényszerű behajtására. Az ítéletet a Szremszka Mitrovica-i bíróság mondta ki.

Kovacs állítása szerint soha sem dolgozott egy médiumnak sem a mitrovicai körzetben, de még Vajdaságban sem. Tehát nem is volt alkalma senkit sem megsérteni, ha véletlenül erről szólna a per. Soha életében nem járt a mitrovicai bíróságon.

Bejelentette, hogy börtönbe vonul annak ellenére, hogy nem tudja, miért ítélték el. Meggyőződése, hogy a mitrovicai vizsgálószervek nem is akarták megtalálni Sabac városában, mert lám, most könnyen megtalálták, hogy átadják az ítéletet. Mint most kiderült Kovacsot még 2005-ben ítélték el, de mivel nem fizette ki a kirótt pénzbírságot – amelyről ugyancsak fogalma sem volt – az ítéletet börtönbüntetésre változtatták.

Kovacs akkoriban – 2005-ben – a sabaci bíróságon tapasztalható nepotizmusról cikkezett.Sporthírek