Kaczynski meggyőzné a cseh elnököt a Lisszaboni Szerződés ratifikációjáról?

Lech Kaczynski lengyel államfő csütörtök délután találkozik cseh kollégájával, Vaclav Klausszal, hogy megpróbálja rávenni: Prága ratifikálja a Lisszaboni Szerződést – számolt be csütörtökön a lengyel közszolgálati rádió.

A Prágához közeli, nyári elnöki rezidencián tartandó megbeszélésen egyebek mellett a Lisszaboni Szerződés ratifikációjának problémáit is meg kívánja beszélni a lengyel és a cseh elnök. Várhatóan szóba kerül ezen kívül még az Unió új keleti szomszédságpolitikája, és egy közös álláspont kidolgozása Ukrajna és Grúzia esetleges NATO-csatlakozásával kapcsolatban is.

A találkozó annak a “tervnek” a része, amelyet a lengyel államfő, Nicholas Sarkozy francia elnökkel közösen jelentett be a két héttel ezelőtti párizsi csúcson. A “terv” arra irányul, hogy Dublint és Prágát meggyőzzék a ratifikáció szükségességéről, és a két elnök megegyezése szerint Sarkozy az írekkel, Kaczynski pedig a csehekkel foglalkozik.

A cseh államfő ismert az európai integrációhoz való szkeptikus hozzáállásáról, azonban a lengyel elnöknek is vannak fenntartásai a témában. Kaczynski korábban azt mondta: nem fogja aláírni a Lisszaboni Szerződést, ám párizsi látogatása óta már más állásponton van a konzervatív lengyel politikus.