Kaczynski beteg anyja még mindig nem tud fia haláláról

A repülőszerencsétlenségben meghalt lengyel államfő, Lech Kazynski kórházban fekvő édesanyja még mindig nem tudja, hogy fia hat hete meghalt – közölte szombaton Kaczynski ikertestvére.

Az április 10-én történt tragédia után továbbra sem tudni pontosan, miért zuhant le a lengyel elnököt és diplomáciai küldöttségét szállító különgép az oroszországi Szmolenksz repülőterén.

“Anya még mindig nem tudja, hogy Lech meghalt” – közölte Jaroslaw Kaczynski, a Superexpress című lengyel lapnak nyilatkozva. Az egykori lengyel kormányfő elmondása szerint 84 éves anyja hosszú ideig rossz szellemi állapotban volt, és összetévesztette őt a testvérével, “ami még soha nem történt meg eddig”. Jadwiga Kaczynska két hónapja fekszik kórházban.

Jaroslaw Kaczynski elmondta: mivel anyja kezd jobban lenni, az elkövetkező napokban kénytelen lesz elmondani neki az igazat. “Szörnyen félek” – tette hozzá a politikus.

A lengyel elnököt szállító repülőgép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében, rossz időjárási körülmények között. A repülőgépen Lech Kaczynskin kívül a felesége, valamint a lengyel közélet több szereplője utazott, köztük a fegyveres erők vezérkari főnökei, a külügyminiszter-helyettes és a jegybankelnök. A tragédiát a fedélzeten tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl.

A baleset okait egyelőre nem tudták megállpítani. A pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket rögzítő fekete doboz vizsgálata szerint olyan személyek is voltak a pilótafülkében, akik nem tartoztak a személyzethez. A sűrű ködben történt szerencsétlenség után felmerült az a lehetőség, hogy a pilótákra nyomást gyakoroltak, hogy a légi irányítás tanácsa ellenére kíséreljék meg a leszállást.