Kácsi-patak helyett Vietnamból jött a béka Mezőnyárádra

Kácsi-patak helyett Vietnamból jött a béka Mezőnyárádra
Mezőnyárád – Mezőnyárádon hagyománya van a békacombsütésnek, idén félszáz csapat készített ínyencségeket.

Sülve, főve, bundában, grillezve, édességként, sok formában kerültek a zsűri elé a békák Mezőnyárádon. A hatodik Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő-Főzőfesztiválon több mint félszáz csapat indult, a legtöbben pedig nem riadtak meg attól, hogy az itthon ritkán fogyasztott kétéltűekből készítsen ételt.

Minden évben igyekszünk új dologgal előrukkolni. Koscsó János

– A kecskebéka idehaza védett állat, de Nyárád történetéhez mindig hozzátartozott, hogy a Kácsi-patakból halászták. Elég népszerű volt a békaétel, több évtizedes hagyománya van itt, ha visszamegyünk az időben a nagymamák még nagy, fonott halászkosarakkal hajtották be a békákat, akkoriban még nem volt szabályozva. Az Európai Unióba való belépés óta mindenki szeretne hagyományt építeni, fesztivált rendezni, Mezőnyárádnak ez adott volt, csak előhúzták a békacombot. Népszerű a rendezvény, halat is lehet főzni, s már vegyítették a pálinkamustrával is, így mindenki megtalálja a számára kedvező elfoglaltságot – mondta Orosz Adrián, aki régész barátaival vett részt a versenyen, s minden évben kijönnek.

A rendezvényre persze nem a patakból fogták a békákat, hanem külföldről rendelték.

– Ázsiából, Vietnamból lehet rendelni békacombot, kilós kiszerelésben. Nagyon igényesen van csomagolva. A fesztivál keretén belül tudtuk megvenni, nem tudom, hogy áruházban lehet-e kapni. Az a jó, hogy aki nevez a versenyre, az féláron jut hozzá, aki csak főzne, azok kicsit drágábban vásárolhatnak – tette hozzá Orosz Adrián.

beka1

A régész csapat egyébként tejszínes boros békacombot készített párolt zöldségekkel. Elmondták, a tejszínes békacombot párolják, a végén pedig kicsit összefőzik és lehet tálalni.

– A békacombon kívül répa, zeller, cukkini kell hozzá, fűszerként pedig fehérbors. A békacombot paradicsompürével pároljuk, hogy legyen íze, s kis borral, ez esetben rozéval, pedig megbolondítjuk. Az a jó, hogy gyorsan, húsz perc alatt elkészül. Nekünk az előkészítés kicsit tovább tartott, mert a zöldséget Julienne-re vágni hosszadalmas – magyarázta Adrián.

8

A fesztivál többeknek kiváló alkalom volt arra, hogy a távol lakó családtagok találkozzanak, így volt ez Bódi Zsoltékkal is, akik már második alkalommal gyűltek így össze az ünnepre.

– Bográcsoztunk, halat is készítettünk, a versenyre pedig békacombot sütöttünk. A békahúst bepácoltuk, kakukkfűvel, sóval, borssal fűszereztük, grillezett sült paradicsommal és jégsalátával tálaltuk. A pácolt combot lisztbe forgattuk, hogy ne engedjen levet, pár perc kellett neki, míg grillezve megpirult. Az íze egyébként leginkább a csirkéhez hasonlít, a csonthoz közelebbi résznek egy kicsit halíze van – mondta Bódi Zsolt.

A kezdetektől

Michelin-csillagos séf receptjét igazították a követelményekhez Koscsóék, akik az angol fish and chips mintájára feltalálták a frog and chipset. A csapat korábbi focistatársakból alakult, akik ráadásul egy utcában is laknak. A kezdetektől részt vesznek a fesztiválon, már nyertek is, idén különdíjat kaptak.

– Minden évben igyekszünk új dologgal előrukkolni. Készítettünk már mandulás fokhagymás töltött pontyot, előtte világjáró békát egy-egy földrész jellegzetes receptje szerint, de cápalevest is, igaz, az a zsűrinél nem aratott akkora sikert, de finom volt. Cápát nem tudtunk szerezni, így tonhalat használtunk. Minden évben van halászlé, idén kissé tejfölösebben, plusz fűszerekkel, aztán harcsát kínai módra, a béka receptjét pedig egy két Michelin-csillagos séftől lestük el, a panírban van vodka, barna sör és méz. Angol recept, alapja a fish and chips, amit átgondoltunk békára – magyarázta Koscsó János.

– A felkészüléskor több receptet is előveszünk könyvből, internetről, megbeszéljük ezeket, majd megszavazzuk, hogy melyik néz ki jól, melyiket szeretnénk kipróbálni. A zsűri inkább a hagyományos ételeket szereti. Mi is ragaszkodunk a helyi dolgokhoz, de szeretjük az újat is, mindig finomítunk, újítunk, hátha kisül belőle valami jó. Jó dolog ez a rendezvény, hiszen az ország több pontjáról jönnek ide, hozzák a recepteket. Örülünk, hogy végre helyben is van fesztivál, sokan jönnek, összehozza a falut, a baráti kört, ilyenkor azok is hazajönnek, akik Pesten vagy külföldön élnek – tette hozzá Koscsó János.

beka3

Erdélyből is jött csapat

Évről évre több a résztvevő Mezőnyárádon, Kada András szervező elárulta, széleskörű összefogásra volt szükség a megrendezéséhez. Idén összesen 56 csapat nevezett, öt gárda csak hallal, tizenhatan pedig hallal és békával is, a többiek csak békával. Az ország több pontjáról, a fővárosból, de Kistelekről is jöttek résztvevők, sőt az erdélyi Kebeleszentiványról is. A szervező elmondta, nincs megkötve, hogy milyen formában kell elkészíteni a békacombot, volt, aki palacsintába tekerte, más szezámmagos rántott békát készített. A szervezők azt szerették volna elérni, hogy megmozgassák az embereket, a régi rokonok, ismerősök meglátogassák egymást. Sikerült, hiszen nagy számban kint vannak a nyárádiak.

33

Egyre jobbak az ötletek

Gaál Sándor, a zsűri elnöke szerint egy-két kivétellel magas volt az ételek színvonala, meg voltak elégedve. A korábbi évekhez képest is jók voltak a versenyre készült fogások, ötletesek, szebbnél szebb dolgokat alkottak a csapatok. A bejárásnál közöltük az értékelési szempontokat, az előkészületeket, a díszítést, tálalást, ízesítést pontoztuk. Intettük őket, nehogy túlfűszerezzék az ételeket, korábban nem bántak csínján a sóval, borssal, pedig a lényeg, hogy az ízek legyenek harmóniában egymással. Számít a díszítés is, több étel is elismerést vívott ki. Évről évre fejlődnek az ötletek, valaki a rántott békához ragaszkodik, más ragukat készít, s már profin bánik a békával.

– Tóth Balázs –