Kábítószer-kereskedő bandát ítéltek el – nem jogerősen 40 évet kaptak hatan

Nem jogerősen összesen csaknem 40 évnyi fegyház- és börtönbüntetést szabott ki egy hattagú kábítószer-kereskedő bandára pénteken a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság. A drogkereskedők éveken át Hollandiából csempészték be a marihuánát, amit Debrecenben és Budapesten adtak el. Fényűzően éltek, a drogért kapott pénzből nagy értékű autókat, motorokat vettek és gyakran fizettek be luxusutazásokra is. Ám egy igazoltatáskor lebuktak.

A drogterjesztők 2007 tavaszán buktak le Budapest közelében, az M1-es autópályán. Kocsijukban – holland ruhásbálák közé rejtve – több mint 50 kiló marihuánát találtak a rendőrök, akik egy ideje már figyelték őket. A nyomozók lehallgatták telefonjaikat, amelyeken kódolt üzeneteket váltottak egymás között.

A banda fényűzően élt. Egy kiló drogot több mint egymillió forintért adtak el. A pénzért drága autókat, motorokat vettek, és távoli, luxus üdülőhelyeken nyaraltak, búvárkodtak. Indonéziába, Malajziába, Egyiptomba utazgattak. A bíróság ezt is figyelembe vette a büntetések kiszabásánál.

A bíró a hasonló ügyek elszaporodásával, illetve a drogfogyasztás és -terjesztés súlyos társadalmi veszélyével indokolta a hat vádlottal szemben kiszabott, összesen csaknem 40 évnyi büntetést. A banda vezetője 11 év fegyházbüntetést kapott. A többieket bűnszövetségben elkövetett, jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt 2 és 9 év közötti fegyházra, illetve börtönre ítélte.

Az ügyész a bűnszervezet vezetőjére súlyosabb büntetést, a többiek ügyében pedig 3 nap gondolkodási időt kért. A vádlottak egyike tudomásul vette az ítéletet, a többiek pedig felmentésért fellebbeztek, így az ítéletek nem jogerősek.