Külföldieket is felvennének a német hadseregbe

Egyre kevesebb a sorkatona, ezért külföldiekkel pótolnák a létszámhiányt Németországban – adta hírül a német Focus magazin. Jöhet a családbarát Bundeswehr is, csak legyenek katonák.

Ki kell bővítenünk a szabályokat, hogy Németországban élő nem németeket is toborozhassanak a fegyveres erők – áll a védelmi minisztérium tervezetében, amelyből a német Focus hetilap idézett. A tárca egyik tisztségviselője az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy van ilyen elképzelés is a katonai szolgálat népszerűségét növelni hivatott eszközök között. A Bundeswehr-nek elsősorban demográfiai okok miatt kell “új lehetőségek” után nézni – tette hozzá. Németországben is egyre kevesebb gyerek születik, korfája öregedő társadalomra utal. A hivatalos statisztikák szerint ugyanakkor 7,1 millió külföldi él az országban.

A Bundeswehr reformja keretében Németország 250 ezer fős haderejének létszámát 180-185 ezerre csökkentik, úgy, hogy az megfelejen a 21. századi hadviselés kihívásainak. Ám a sorozás hatékonysága visszaesett, és a hadvezetés attól tart, hogy nem tud elegendő embert toborozni a katonai pályára. A Focus magazin szerint a Bundeswehr családbaráttá szeretné tenni a hadsereget, például a katonai bázisokon kialakított gyermekfelügyeleti létesítményekkel, és különleges szabadságolási rendszerrel.

Németországban március elsejétől nem kötelező bevonulni a behívóparancs ellenére sem, júliustól pedig felfüggesztik a hadkötelezettséget.További hírek a Nagyvilág kategóriából