Külföldi orvosokra vadásznak a szlovének

Szlovéniában az orvosokra vonatkozó szigorú munkaügyi előírásainak könnyítésén dolgoznak annak érdekében, hogy külföldi szakembereket vonzzanak az országba a krónikus orvoshiány csökkentésére – jelentette be csütörtökön a szlovén kormány.

A kabinet ezért egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely az eddigi 2 évről 2 hónapra csökkentené azt az időszakot, amennyit egy külföldről érkezett orvosnak kell várnia ahhoz, hogy Szlovéniában praktizálhasson.

Szlovénia kormánya szerint mintegy 500 doktorra van szükség a betöltetlen állásokban, míg a nemzeti orvosi bizottság adatai szerint 2 ezer további orvosra is szükség lenne az országban. Az oktatási tárca becslései szerint a jelenlegi hiányt a legkorábban 2015-ben tudják majd bepótolni hazai végzős orvosokkal.

A szlovén kabinet tervei és reményei szerint a külföldről érkezett orvosok várakozási idejét csökkentő jogszabály január elsejétől léphetne életbe. Ennek eredményeképp a jövő évtől az eddigi 2 év helyett, az orvosok tapasztalatától függően minimum kettő hónaptól maximum egy évig tartana a munkát vállaló külföldi doktorok várakozási ideje ahhoz, hogy megkezdjék munkájukat Szlovéniában.

A legtöbb külföldi orvos egyébként a korábbi Jugoszlávia utódállamaiból érkezik, hogy munkát vállaljanak Szlovéniában. A jelenlegi szabályozás alapján több mint 3 ezer eurót kell befizetniük és 11 vizsgát kell elvégezniük 2 év alatt ahhoz, hogy praktizálhassanak Szlovéniában.

– Független Hírügynökség –