Különleges műalkotás a Magyar Színház homlokzatán

Különleges képzőművészeti alkotás látható mostantól a budapesti Magyar Színház homlokzatán. A Szövetség’39 Művészeti Bázis tagjai az elmúlt napokban több ezer, levél alakú acéllapocskát helyeztek el az épület egyik falán.

Az AER nevű kinetikus műtárgy elemei a legkisebb szélmozgásra is működésbe lépnek, és a hatás a nagyvárosi kúszónövényekre emlékeztet. A rendhagyó köztéri műalkotás a Magyar Színház megújulásának egyik állomása.

Az AER egy aerodinamikai művészeti alkotás, amely a szél energiájára épül. A Szövetség’39 Művészeti Bázis tagjai kétszáz négyzetméteren 2400 darab acéllapocskát helyeztek el a Magyar Színház épületének Wesselényi-Szövetség utca felőli oldalán. Az acélelemek levélformájúak. Ha egy kis szél támad, azonnal mozogni kezdenek, mint egy valódi kúszónövény. Ha pedig rájuk süt a nap, a rendszer dinamikus, vibráló felületté változik. Az AER az elhanyagolt, kihasználatlan nagyvárosi falakon a futónövényekhez hasonlóan megtelepszik, és mivel bővíthető, folyamatosan növekszik – mondta a Független Hírügynökségnek Baróthy Anna, a Szövetség’39 Művészeti Bázis tagja.

Az AER nemcsak különleges köztéri alkotás, hanem tiszteletadás is a múltnak. A teátrum vezetése összegyűjtötte azoknak a művészeknek a nevét, akik az egykori és jelenlegi Magyar Színházban, illetve a Népszínházban és a régi Nemzeti Színházban dolgoztak. A neveket hatszáz levélre már felgravírozták, és ezeket is feltették az épület homlokzatára. Köztük vannak olyan legendás művészek, mint például Gobbi Hilda, Tyll Attila, Vereczkey Zoltán és Lukács Margit, de felkerült a jelenlegi társulati tagok neve is a levelekre. A munkát a jövőben folytatni fogják – mondta a Független Hírügynökségnek Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója.

A homlokzati műalkotás megvalósítására a Szövetség’39 Művészeti Bázis és az Artopolis Egyesület közösen adott be pályázatot, majd a nyertes ötlettel megkeresték a Magyar Színházat. Az intézmény művészi és gazdasági megújulás alatt áll, és mivel ebbe az épület is beletartozik, a színház vezetése örömmel fogadta a projektet. A levelek telepítése előtt megtisztították a külső falakat, és többféle színnel lefestették a homlokzati síkból kiugró betonpanelek éleit. A látvány a mozgásra épül, más-más színt lát a járókelő attól függően, hogy honnan nézi az épületet – mondta Őze Áron. A direktor hozzátette: a homlokzati színterv a megújuló Magyar Színház egyik arculati eleme. A teátrum a népszínházi irányba halad, hiszen az új vezetés arra törekszik, hogy műfajilag is minél színesebb legyen a kínálat.