Különadó: Lázárnak és Bajnainak is fizetnie kell – RTL

Különadó: Lázárnak és Bajnainak is fizetnie kell – RTL
Több mint egymillió forintot kell befizetnie Lázár Jánosnak is, ha a Parlament elfogadja a különadóról szóló új javaslatát – számolt be kedd este az RTL Híradó.

A fidesz frakcióvezetője az eredeti törvény megszavazása után is fizetett, bár azt a jogszabályt később az Alkotmánybíróság megsemmisítette. De fizetnie kellene Bajnai Gordon, volt kormányfőnek is. Ő viszont már elköltötte a pénzt, alapítványoknak ajándékozta.

650 ezret már az első törvény elfogadásakor befizetett Lázár János, bár a jogszabályt később eltörölte az Alkotmánybíróság. De az új szabályok szerint is fizetnie kell. A párt frakcióvezetője az RTL Híradójának elmondta: Az öt évre visszamenőlegesség miatt még nagyságrendileg egymillió forint különadót kell befizetnie. Lázár János szerint azért a 2005 utáni végkielégítéseket adóztatnák, mert 5 év az adószabályok elévülési ideje. Az állami és önkormányzati tisztségviselőknek, cégvezetőknek a két millió forinton felüli összeg 98 százalékát kellene visszafizetniük.

Fizetnie kéne Bajnai Gordonnak is, aki kormányfővé választásakor ígérte meg, hogy nem vesz fel fizetést a munkáért. A pénzt jótékony célokra ajánlotta fel. Távozásakor neki is járt végkielégítés: összesen 3 millió 700 ezer forintot kapott kézhez, így rá is vonatkozna a különadó. De a pénz már nincs meg, gyerekeket segítő alapítványoknak és oktatási intézményeknek ajándékozta.

Hogy ilyen esetben mit tesz az APEH, még nem tudni. Az biztos, hogy a különadó behajtása az adóhatóság feladata lesz. Az adót mindenkinek magának kellene bevallania. A szakszervezetek szerint a mostani javaslat a közszféra átlagos dolgozóira gyakorlatilag már nem vonatkozik. A különadó alsó határa ugyanis az ő esetükben 3 és fél millió forint, ennyi végkielégítést pedig szinte senki nem kaphat.
– Független Hírügynökség –

 További hírek a Magyarország kategóriából