Közgyűlési témák – párhuzamos interjú

Ezúttal két témát választottunk ki a megyei közgyűlési ülés napirendjéből. Ezekről kérdeztük Panyik Józsefet, a Fidesz-KDNP és Kormos Dénest az MSZP frakcióvezetőjét.

Tájékoztatót készítettek az Országos Munkavédelmi- és Munkaügyi Felügyelőség Észak-magyarországi igazgatóságai az elmúlt évben lefolytatott munkavédelmi és munkügyi ellenőrzések tapasztalatairól, melyben kiemelten taglalják a fekete foglalkoztatással kapcsolatos tapasztalataikat. Mi a frakció véleménye erről a kérdésről?

Panyik József: A tájékoztatóból nagyon sok következtetést lehet levonni, mely a megyei közgyűlés feladatait is meghatározza például a szakképzésben, mely a TISZK-ek tárgyalásánál szintén témája a mai ülésnek. Legfontosabb feladat lenne a szakképzés színvonalának emelése, mert súlyos probléma a nagy létszámú szakképzetlen munkaerő. Az anyag jól mutatja, hogy a gazdasági környezet miatt a munkadóknak nincs elég pénzük a megfelelő munkakörnyezet kialakítására illetve sok esetben ezen próbálnak spórolni.
Itt lenne fontos az állami, de a szakszervezeti védelme is a munkavállalóknak. Ez az a terület, melyet csak hatósági eszközökkel nem lehet eredményesen szabályozni. A törvényi feltételeket kell biztosítani, hogy például egy autópálya építésnél ne csak a legalsó szinten lévő szubalvállalkozó legyen számon kérhető, hanem a generálkivitelező, a haszon nagy részét bezsebelő multi is. Ez a jó értelembe vett protekcionizmus védené a munkások érdekeit is.

Kormos Dénes: A fekete munka visszaszorítása mindenkinek érdeke, az államnak és a munkavállalóknak egyaránt. A most készülő szabályozással érdekeltté kívánják tenni a munkáltatói és a dolgozói oldalt is a gazdaság kifehérítésében. A szakképzés fontossága kiemelt, megalakultak a regionális képzési bizottságok.
Az uniós támogatások felhasználásával elkezdődhet egy nagyobb léptékű, minőségi munka. A TISZK-ek segítségével egy pontosabb, gyorsabb reagálásra lesz lehetőség a munkaerőpiaci kihívásokkal szemben. Itt lehet fontos szerepe a megyei önkormányzatnak, hogy részvételével áttörés jöjjön létre a szakoktatás területén.

A megyei önkormányzat kötelező pedagógiai szakszolgálati feladatainak a kazincbarcikai és sárospataki kistérségi társulások részére történő átadásáról dönt a közgyűlés. Hogyan látják ezt a folyamatot ?

Panyik József: Ez a javaslat is a megyei közigazgatás sanyarú sorsát mutatja. Nem dőlt el, hogy kinek van jogosultsága a feladatok ellátására, így a megyei önkormányzatnál maradó kötelező feladatok csökkenni fognak, teljes káosz alakulhat ki a kérdésben. Érthetetlen, hogy ugyanazon feladatért a társulások magasabb kvótát kapnak, mint a megyei rendszerben. Ennek a pedagógusok létszámára is lehet hatása. A megoldás az lehetne, ha az egészet rendszerében tekintenék át és kezelnék a problémákat.
Kormos Dénes: A megyei önkormányzat vezetése nem tudta eldönteni milyen irányt vegyen a pedagógiai szakszolgálati munka. Így nem teljesítették a törvényi kötelezettséget, nem kezdték meg a kapcsolatfelvételt a kistérségi társulásokkal ebben a kérdésben. Így a megyei intézmény mozgástere csökken, nincs határozott koncepció a működésre. Sodródik az intézmény, bizonytalanságot idéznek elő a dolgozókban.