Közgyűlési ülés Miskolcon

Közgyűlési ülés Miskolcon
Közgyűlési ülés Miskolcon
Miskolc – Véget ért a novemberi miskolci testületi ülés. Az új testület, az alakuló ülést követően most először ülésezett. Élőben tudósítottunk a Borsod Online-on!


Véget ért a közgyűlés

13:10 | A közgyűlés véget ért. Dr. Kriza Ákos az ülés végén kihirdette a közmeghallgatás időpontját: december 21-én 9 órától lesz a Petőfi utcai épületben. 


“Testvérvárosok útja 14. szám”

12:41 | Földesi Norbert (MSZP) önkormányzati képviselő portálunk cikkére hivatkozott, mikor a Testvérvárosok útja 14. szám alatt található orvosi rendelő állapotát hozta szóba. Mint arról beszámoltunk, áldatlan állapotok uralkodnak a rendelők környékén, mindent galambürülék borít és világítás sincs az árkádok alatt. Földesi Norbert ezért arra kérte az önkormányzatot, hogy mihamarabb találjanak erre megoldást, hiszen senki sem szívesen viszi oda a kisgyerekét – fogalmazott.

Dr. Kriza Ákos polgármester elmondta, megkéri a városüzemeltetési osztályt, vizsgálja ki az ügyet.


Napirend utáni hozzászólások

12:36 | A napirendeket és a sürgősségi indítványokat megtárgyalta a testület, jelenleg a napirend utáni hozzászólások vannak. A képviselők, a területüket érintő problémákról szólnak és kérik ezek megoldásához az önkormányzat segítségét. Felmerült itt például az utak állapota, valamint a Művészetek Háza mellett található mélygarázs bejárójának ügye, ezt ugyanis egy teherautó megrongálta. Ezért dr. Mokrai Mihály (MSZP) önkormányzati képviselő kérte ennek mielőbbi kijavítását.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető a kátyukat említette, és arra kérte az önkormányzatot, ha – a tél előtt – nem is mindet, de legalább a tankcsapda méretűeket javítsák ki. Szabó Sándor (KDNP) képviselő azt javasolta, a város fenyőfáját a Hargitáról hozassuk.


“Kerüljön két új térfigyelő az Avasra”

11:58 | Kerüljön két új térfigyelő az Avasra – erről szólt az egyik napirendi pont. Miközben kiderült, ezek a kamerák már léteznek, azaz telepítették azokat. Éppen ezért a jogi bizottság nem támogatta a javaslatot.

Jakab Péter (Jobbik) önkormányzati képviselő elmondta, a jogi bizottság ülésén megjelent az avasi rendőrörs előljárója, aki elmondta, azt a két kamerát, amiről még nem is döntött a testület, már korábban telepítették. A képviselő hangsúlyozta: a közgyűlés jóváhagyása nélkül, illegálisan, ami – szerinte – egy jogállamban megengedhetetlen. Hangsúlyozta: ezek szerint ma egy előre eldöntött tényt kellene jóváhagynia a testületnek. Felszólította a polgármestert, hogy vizsgáltassa ki, hogy a ki a felelős ebben, ki gondolja úgy, hogy a közgyűlés jogkörét egymaga gyakorolhatja. Kérte a felelős nevesítését és rabosítását is.

Dr. Kriza Ákos polgármester is egyetértett a jobbikos képviselővel. Mint mondta: megdöbbentette, hogy ez a javaslat most került a testület elé. Hozzátette: most így utólag legalizálni kell a kamerákat, hiszen szükségesek, de ez többet nem fordulhat elő.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető is vizsgálatot kért az ügyben.

Majd Papp Tamás, a közterület-felügyeleti osztály vezetője is felszólalt, aki elmondta, ők június 15-én kaptak értesítést arról, hogy a kamerarendszer elkészült. Szerinte a testületnek két lehetősége van: vagy nem hagyja jóvá a javaslatot, vagy igen, és ezzel megteremti a kamerák működésének jogi feltételeit.

Dr. Kriza Ákos feltette neki a kérdést: ki rendelte meg a kamerák telepítését. Papp Tamás erre nem tudott választ adni, mint mondta, egy biztos az általa vezetett főosztálynak ebben nem volt szerepe. A polgármester részletes jelentést kért.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető is kérte az ügy kivizsgálását.

Fodor Zoltán (MSZP) képviselő arról beszélt, hogy egy korábbi közgyűlési döntés értelmében a kamerarendszert úgy építették ki, hogy később, ha az anyagi feltételek engedik, az bővíthető legyen. Szerinte így fordulhatott elő, hogy a két kamera már megépült az Avason.


A Zöld Nyíl is szóbakerült a napirendek előtt

11:07 | Dr. Kovács László (KDNP) önkormányzati képviselő ugyanis a Diósgyőrben élők kérését tolmácsolta. Mint mondta: a beruházás abba a fázisába ért, hogy a diósgyőri végállomáson, a kritikus gócpontban is kezdődhet az építkezés. Ez fájó pont – fogalmazott – az ott élőknek, hiszen többször tiltakoztak már a villamospálya meghosszabbítása ellen. Ezért arra kérte a polgármestert, vizsgálják meg, milyen lehetőség van a hosszabbítás megváltoztatására, vagy legalább a tervek olyan irányú módosítására, amely a lakosok számára elviselhetőbbé teszi a beruházást.

Dr. Kriza Ákos polgármester ennek kapcsán elmondta: szakértők vizsgálják a terveket, amint elkészülnek a változtatások, leteszik azt a közgyűlés elé.


“Ciklusprogram”

10:46 | Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető a ciklusprogramról is beszélt, egészen pontosan arról, hogy frakciója arra számított, hogy az első képviselőtestületi ülésen egy komoly, átfogó előterjesztéssel kezdenek majd. Ez lett volna a ciklusprogram, amelyet így nevesít a szervezeti és működési szabályzat – tette hozzá. Így szól: “a polgármester gondoskodik arról, hogy a településfejlesztés és a helyi közszolgáltatás szervezésének főbb céljait, feladatait tartalmazó programok készüljenek a közgyűlés megbízásatásának időpontjára.” A frakcióvezető kifejtette: a ciklusprogram elősegíti, hogy a képviselőtestület hosszabb távon is tervszerű, céltudatos tevékenységet lásson el. Ez alapján a frakcióvezető kezdeményezi, hogy a tervszerű munka biztosítása érdekében jövő héten tartsanak rendkívüli közgyűlést, amelyre a polgármester terjessze be a következő négy évre szóló ciklusprogramot.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető erre így reagált: a miskolciak úgy döntöttek október 3-án, hogy nem arra szeretnének menni, amerre a korábbi városvezetés. Hangsúlyozta: ők új utat akarnak, nem a 20 ezer munkanélkülit, gazdasági csődöket. Azt szeretnék, ha új munkahelyek lennének, javulna a közbiztonság, és fejlesztéseket szeretnének. Hangsúlyozta, nincs szüksége dr. Simon Gábor jó tanácsaira, ami a törvényi kötelezettségeiket illeti. Kiemelte: ebből a szempontból ugyanis semmilyen késedelme nincs a városnak. Úgy gondolom – hangsúlyozta – fel kellene ébrednie a szocialistáknak abból az álomból, hogy kisebbségből is lehet várost vezetni.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint a szocialistáknak az alakuló ülésen jobban kellett volna figyelniük, hiszen ott elhangzott a polgármester programja.


Éles vita alakult ki a napirend előtti felszólalásoknál

10:28 | Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető ugyanis a rendkívüli közgyűlési ülés kapcsán elmondta: három városi cég igazgatóját rúgta ki az új városvezetés, szerinte koholt vádakkal. Hozzátette: kérték azokat a dokumentumokat, amelyek ezen cégek átvilágításáról szólnak, hiszen ezek alapján kellett távozniuk a vezetőknek. Ezt azonban a mai napig nem kapták meg, sőt kiderült, ezt a fideszes képviselők sem látták - tette hozzá. Mivel ezek közérdekű adatok, 15 napon belül meg kellene kapniuk – vélekedett. Azt hangsúlyozta: frakciója továbbra is kiáll amellett, hogy a menesztett igazgatók munkájával elégedettek, és a menesztésük indoka hamis volt. Majd megköszönte ezen vezetők munkáját.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető szerint azonban az a teljesítmény, amit ezek a vezetők nyújtottak nem volt a legjobb. Legalábbis a város eredményei nem ezt mutatják – hangsúlyozta.

Dr. Kriza Ákos polgármester a szocialista frakcióvezető felszólalására így reagált: a 15 nap még nem járt le, a jövő héten megkapják az átvilágításról szóló iratokat.

Szegedi Márton (Jobbik) frakcióvezető hozzászólása kapcsolódott a cégvezetők korábbi menesztéséhez, szerinte, illetve frakciója szerint szükséges volt. Azzal támasztotta alá, hogy áldatlan állapotok vannak a Semmelweis kórházban, a betegek és ápolók szempontjából az emberi méltóság megalázása, ami ott történik. Említette, a napokban a sebészeti osztályon járt látogatóban, így tapasztalhatta, a tisztálkodásban, felszereltségben is balkáni állapotok vannak. Ezért javaslatot tett, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében kiemelten szerepeljen a sebészet felújítása.


Napirend előtti felszólalások

10:18 | A napirend előtti felszólalásokban szó volt az avasi fészekrakós ügyről is, amivel portálunk is foglalkozott. Egészen pontosan: a tél közeledtével az úgynevezett “fészekrakós” családok költöznek vissza az avasi bérházakba. Az ott lakók ennek nem örülnek – van, ahol meg is akadályozták visszaköltözésüket -, hiszen ezek a családok életvitelükkel zavarják az ott élőket. Amellett, hogy lelakják a lakásokat, nem fizetik sem a közös költséget, sem a szolgáltatói díjakat. A lakók Földesi Norbertet (MSZP), a terület önkormányzati képviselőjét keresték meg a problémával, aki egy lakossági fórum létrehozását kezdeményezte, amelyre meghívta dr. Kriza Ákos polgármestert, és dr. Nagy Kálmánt (Fidesz-KDNP), a terület országgyűlési képviselőjét. Ez a fórum a mai napig nem jött létre.

Ennek kapcsán szólalt fel a szocialista képviselő Mint mondta: partnerséget kér és ajánl fel a vásorvezetésnek. Azaz, üljenek egy asztalhoz, hogy kidolgozzanak egy javaslatot, amelyet a kormány elé terjesztenek. Földesi Norbert szerint ugyanis az április 15-ig tartó kilakoltatási moratórium nehezíti azt a kezdeményezést, amelyet a korábbi városvezetés tavasszal elkezdett, azaz megvásárolta a fészekrakós lakások egy részét, majd rendőrségi lakásokká alakította.

Kitért arra is, hogy sok pletyka és híresztelés látott napvilágot korábban a fészekrakós üggyel kapcsolatban, majd bebizonyosodott, néhány bűnöző, csaló élt vissza a jogi kiskapukkal – vélekedett. Elmondta azt is, hogy nem jó üzenet az, hogy sokan elköltöznek az Avasról, amiatt, hogy ez a probléma megoldhatatlan. Kitért arra is, hogy a szolgáltatási díjtartozások olyan mértékűek, hogy van, ahol a fűtést is elzárhatja a szolgáltató. Majd ismételten kérte a polgármestert, hogy közösen tartsanak lakossági fórumot, illetve közösen tegyenek dolgozzanak ki egy javaslatot, amit betrjeszthetnek a kormány elé.

Dr. Kriza Ákos polgármester erre reagálva elmondta: a lakossági fórum összehívása okafogyott, hiszen ebben az ügyben már többször találkozott az ott élőkkel, ismeri a problémáikat. Ellenben – folytatta – várja a szocialisták javaslatait a megoldásra. Azt is mondta: hétfőn tárgyal a belügyminiszterrel. Reményei szerint komoly forrásokat kaphat Miskolc arra, hogy hogy az Avason élő, a közbiztonságra veszélyes családokat állandó kontroll alatt tarthassák. Valamint – folytatta – jogszabályi változásokra vonatkozó javaslatot is készítenek, amelyet az országgyűlési képviselők által eljuttatnak a parlamentbe.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető is beszélt a fészekrakós ügyről, kiemelve, hogy ez nem egyéves probléma, lett volna lehetősége a szocialistáknak, hogy megoldják. Azzal egyetértett, hogy a helyzet a végtelenségig feszült, de úgy beállítani, mintha az új városvezetést terhelné a felelősség, túlzás – fogalmazott.


Megkezdődött a novemberi közgyűlési ülés

09:19 | Megkezdődött a novemberi közgyűlési ülés. Minden képviselő résztvesz az ülésen.

Dr. Kriza Ákos most bejelentette, hogy Szebeni Péter helyett Szihalmi Pétert delegálják a pénzügyi bizottságba. Mint ismert Szebeni Pétert, a Miskolc Holding felügyelőbizottságának tagjává választották a korábbi, rendkívüli közgyűlési ülésen.


08:34 | Várhatóan 10 napirendi pontot tárgyalnak majd, köztük az intézményi étkeztetés átszervezését, a létszámcsökkentéshez kérhető költségvetési támogatást, valamint az energetikai koncepciót. Információink szerint ezenkívül még hat sürgősségi napirendet terjesztenek be a képviselők.


A megye érdekeit fogom szem előtt tartani

eszak | 2010.11.05 17:22
Miskolc – Dr. Mengyi Roland: „Tisztesség, következetesség, azonnali tettrekészség. Ez jellemzi munkámat.”

Belső tartalékok feltárása és külső források bevonása

eszak | 2010.11.05 17:08
Miskolc – Ríz Gábor és Csiger Lajos lettek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnökei.

Megalakult a megyei közgyűlés

eszak | 2010.11.05 17:02
Miskolc – Kolenkó Gábor korelnök vezetésével pénteken megalakult az új Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés.