Közgyűlés dönt a Városi Együttélési Kódexről

Közgyűlés dönt a Városi Együttélési Kódexről
Miskolc – Ezentúl nem lehet büntetlenül „belecsinálni” a liftbe az Avason, „kempingezni” Martinkertváros utcáin, vagy hangoskodással terrorizálni egy lakóház rendes lakóit – mondta Káli Sándor polgármester.

Ezentúl nem lehet büntetlenül „belecsinálni” a liftbe az Avason, „kempingezni” Martinkertváros utcáin, vagy hangoskodással terrorizálni egy lakóház rendes lakóit – mondta Káli Sándor polgármester pénteki sajtótájékoztatóján, ahol a Városi Együttélési Kódex tervezetét ismertette. A kódex – hangsúlyozta – egyfajta városalkotmány lesz: országszerte egyedülálló kezdeményezés. A tervezetet jövő csütörtöki (március 4-ei) ülésükön tárgyalják majd a miskolci önkormányzati képviselők, és szavaznak majd elfogadásáról. A polgármester hangsúlyozta, elfogyott a türelme, mert ebben a városban nem lehet mit kezdeni a rendbontókkal, ezért döntöttek a szabályok írásba foglalásáról. Ezeket be is fogják tartatni, és főként pénzeszközökkel szankcionálják majd a rendelet megsértőit.

Élén a „seriff”

Rendszeres ellenőrzések lesznek, a városrészi bejárásokra maga a polgármester is eljár majd. Kialakítják a Miskolci Rendvédelmi Központot, melynek feladata a rendvédelmi szervezetek – rendőrök, városőrség, polgárőrök, közterületfelügyelők – működésének összehangolása lesz. (Vezetője Papp Tamás, a funkció, olyasfajta, mint a seriffé, jegyezte meg Miskolc vezetője.) A polgármester még egy példát hozott a rendelet lehetséges alkalmazására: megszaporodtak az utóbbi időben a tömegközlekedési eszközökön történő randalírozások, ezek megfékezésére eddig nem volt eszköz a város kezében. Ezentúl biztonsági szolgálatokat telepíthetnek majd a veszélyeztetett vonalakra. HM