Közalkalmazotti sztrájk Szlovéniában

A szlovéniai közalkalmazottak több mint fele kezdett sztrájkba hétfőn. Az ellen tiltakoznak, hogy a kormány 2012-ig befagyasztani készül a béreket. A határátkelőkön hosszú várakozásra kell számítani, mert a vámosok is jelképes tiltakozást tartanak: minden autót tüzetes átvizsgálnak.

A sztrájkot 21 szakszervezet hirdette meg, amelyek összesen nagyjából nyolcvanezer közalkalmazottat képviselnek a 155 ezer fős szektorban. A munkabeszüntetések addig tartanak, amíg nem születik a szakszervezetek számára is elfogadható megoldás.

A bal-közép szlovén kormány a közalkalmazottak bérének befagyasztását tervezi, az államháztartási hiányt csökkentésére. A bérfagyasztás addig marad életben, amíg a gazdaság el nem éri a három százalékos növekedést, de legfeljebb 2012-ig.

A sztrájk a közszféra több ágazatát is érinti. Azokat, akiket törvényt tilt a munkabeszüntetéstől, mint a rendőrök és a tűzoltók, csak a leglényegesebb feladatokat végzik el. Csatlakoztak a sztrájkhoz a közszolgálati adók újságírói is, így az állami televízió és rádió nem közöl híreket.

Jelképes sztrájkot tartanak a vámosok is, akik azzal tiltakoznak, hogy minden járművet tüzetesen átvizsgálnak a határátkelőkön, ahol emiatt hosszú sorokra kell számítani.
– Független Hírügynökség –

 

Címkék: ,