Közös munka, dupla elismerés

Miskolc – Ritkán adatik meg az ember életében, hogy valamiből az ország legjobbja legyen. Bán Juditnak ez sikerült. Átadták az OKTV díjait [.pdf – 23KB]

A Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt (OKTV) magyar nyelvből. Dupla sikerről beszélhetünk azonban, hiszen Judit felkészítő tanára, Jobbágy László is elismerésben részesült azért, mert több éve annak, hogy tanítványai kiváló eredményt érnek el országos tanulmányi versenyeken.

Önállóan dolgozott

A tanár úr a beszélgetésre elhozta magával Judit írásbeli dolgozatát, melyet a versenyre készített. Part Nagy Lajos A fagyott kutya lába című novelláskötetéből öt írás stilisztikai elemzése.
– A legfőbb erénye az, hogy tanítványom képes volt egy mai, modern prózai szövegben meglátni a valóságot, azt, hogy mennyire rólunk szól a nyelv – hallhattuk az elismerést. – Judit önállóan dolgozott, én az összerendezésben és szerkesztésben segítettem neki. A közös munka a verseny szóbeli fordulójához kellett leginkább (napi 2-3 óra), hiszen a dolgozat megvédése és az ehhez kapcsolódó nyelvtani kérdések komoly felkészülést igényeltek.
Jobbágy László 20 éve kezdett a tehetséges diákokkal foglalkozni, azóta számos tanítványa jutott el országos versenyek döntőjébe, de sokan a dobogós helyezésig is.

Mindenből kiváló

– Rendkívül nagy boldogság, hogy az idén Judit az első helyezést szerezte meg, bár nem ért váratlanul, hiszen tavaly országos második lett. Tanítványom okos, precíz, és legfőbb erénye, hogy tud önállóan gondolkozni. De nemcsak magyarból kiváló, hanem minden más tantárgyból is. És közben normális diák… – fogalmaz a tanár úr, majd Juditot kérdezzük a versenyről.
– Azért választottam a nyelvtant, mert például a matematika egyértelmű és a konkrét, a nyelvtanban viszont nagy szerepe van az önálló gondolkozásnak. Ez vonzó volt számomra – mondja. – Aztán elmeséli, hogy a verseny szóbeli fordulóján az utolsó sorszámot húzta, így csak délután 5-kor került sorra, de így is sikerült a legjobbnak lennie. A jövőről pedig annyit: pszichológus szeretne lenni, és a felvételi miatt már egyáltalán nem kell izgulnia, hiszen van három nyelvvizsgája, kiváló versenyeredményei, úgyhogy megvan a maximális pontszáma.

A legjobbak
A 2007/2008-as tanév legjobbjai az OKTV-n.
Bán Judit, Földes Ferenc Gimnázium Miskolc, magyar nyelv 1. helyezés
Feczkó Zsuzsa, Avasi Gimnázium Miskolc, rajz és vizuális kultúra 2. Helyezés
Földvári Zsófia, Ságvári Endre Gimnázium Kazincbarcika, biológia I. kategória 2. helyezés
Hajde Balázs, Herman Ottó Gimnázium Miskolc, angol nyelv II. kategória 2. helyezés