Közös francia-brazil reptéri razziák az Európába áramló kokainszállítmányok ellen

Közös razziákat tartottak brazil és francia rendőrök a héten a Sao Paolóból Franciaországba tartó, kiválasztott repülőjáratok utasai és személyzete körében – közölték csütörtökön a francia hatóságok. A bejelentés szerint a két ország rendőrségének közös akciója a kokainszállítmányok Európába történő áramlásának megfékezését szolgálta.

750 utast és három járat teljes személyzetét vizsgálták át szerdán a brazíliai Sao Paolo repülőterén. A három, Párizsba tartó járatból kettő az Air France, egy pedig a francia légitársaság partnere, a holland KLM gépe volt. Mindegyik utast és a személyzet összes tagját megmotozták, csomagjaikat átvizsgálták, kézzel és drogkereső kutyákkal. Át is világították őket, mert sok szállító gumióvszerbe rejtve lenyeli a kokaint.

A Sao Paolói francia konzulátus egyik név nélkül nyilatkozó összeköt tisztje azt mondta az AFP-nak, hogy a brazíliai akcióval egy időben, Párizsban átvizsgálták francia rendőrök két, Sao Paolóba tartó TAM-járat ugyancsak összes utasát és teljes személyzetét.

A konzulátus munkatársa szerint Franciaország kezdeményezte a közös akciót abban a reményben, hogy annak révén információkat kapnak a Brazília és Európa közötti drogútvonalakról. Szakértők szerint 2008 óta Kolumbia és Venezuela helyét Brazília vette át a Franciaországba áramló drogszállítmányok elsődleges kiinduló állomásaként. 2008 óta nyolc tonna kokaint foglaltak le a francia hatóságok, és ennek a mennyiségnek legalább a 40 százaléka Brazíliából érkezett.

2009-ben, a párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren 250 drogszállítót vettek őrizetbe, közülük 60 Brazíliából érkezett, és csaknem mindegyikük Sao Paolóból jött. Ebben az évben pedig eddig 30 szállítót kaptak el a párizsi reptéren, és az arány hasonló a tavalyihoz. A francia hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a szerdai közös razzia során egyetlen járat sem késett.