Könyvtárak az olvasásért – Újfehértón is

Könyvtárak az olvasásért – Újfehértón is
Újfehértó – Az újfehértói Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, Művelődési Központ és Könyvtár pályázati támogatásban részesült.

Az újfehértói Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, Művelődési Központ és Könyvtár 2010. februárjában örömmel értesült arról, hogy az Újfehértó Város Önkormányzata által benyújtott Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP 3.2.4/1-08-2009 „Tudásdepo-Expressz” a könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében elnevezésű pályázat támogatásban részesült.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 15.004.360 Ft, amelynek felhasználásával létre kívánjuk hozni az Újfehértói Tudástárat a válaszok és lehetőségek tárházát.
A projekt megvalósításának időszaka: 2010. szeptember 1. és 2011. december 31.

A projekt keretében többek között vállaltuk rendezvények, olvasást- és könyvtári szolgáltatást népszerűsítő akciók szervezését (havonta 2-2 rendezvényt) Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, felolvasóestek, kézműves foglalkozások, többfordulós vetélkedők, könyvajánlók, ünnepkörökhöz kapcsolódó rendezvények, évfordulókhoz kapcsolódó megemlékezések, kiállítások szervezését.

Ezért is fogadtuk örömmel a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár felhívását, majd anyagi támogatását az Őszi könyvtári napok rendezvényeinek helyi lebonyolítására.

Az országos felhíváshoz csatlakozva mi is próbáltuk programjainkat a családok bevonásával és igényeiknek megfelelően szervezni.
Évekre visszanyúló hagyományos rendezvényeinkbe is főként az együtt érkező szülő-gyerek, nagyszülő-unoka párokat részesítettük előnyben. Nekik ajánlottuk az Ingyenes Családi Internet használati napokat – csak érvényes olvasójeggyel rendelkezőknek (október 4. és 8.), az ingyenes családi beiratkozási napokat (október 5. és 7.), a Családi Csere-bere napot (október 8. 14 óra). Tartottunk még Nyílt napot (október 6. 14 óra) és Amnesztia hetet is (október 4-8.).

Október 5-én  „Az égig érő fa” címmel mesedélelőttöt szerveztünk az óvodában óvodásoknak és szüleiknek. A rendezvényünk során meséket olvastunk a kicsiknek, az elhangzottak alapján, pedig az általunk vitt anyagokból, kellékekből bábokat, rajzokat készítettünk a szülők bevonásával.
   
A Szép magyar beszéd című családi szépkiejtési versenyre október 7-én került sor.
A jelentkezők magukkal hoztak egy maximum 20 soros szabadon választott, nem tankönyvi szöveget, aminek az olvasását begyakorolták.
A családok a helyszínen kaptak egy számukra ismeretlen szöveget, amit felkészülési idő után olvastak fel.
A jó hangulatban zajló vetélkedés végén a legjobbak könyvjutalomban részesültek.

Kissé zsúfoltra sikerült ez a csütörtöki nap, mivel a versenyt követően író-olvasó találkozóra került sor.
Veres Jánosné (Elisa Rot Mikle) újfehértói születésű alkotó: Klaudia nyakéke című könyvének bemutatójára került sor.
A Budapesten élő Elisa Rot Mikle arról mesélt, mit jelent igazán szeretni, mit jelent egy őszinte szerelem. Nem számít a gazdagság; a nő szépsége, kedvessége, a lelke tisztasága minden vagyonnál többet ér.
– Balogh-Bolega Mária és Gál Ferencné, Városi Könyvtár Újfehértó –