Könyörgött egy önálló épületért

Miskolc – Nem talált a város a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolának önálló, önkormányzati tulajdonban lévő épületet, így jelenleg is és a jövőben is bérleti díjat fizet az intézmény elhelyezésért.  Bérleti szerződés

Mint arról korábban írtunk, a szakközépiskola eddigi otthonát, a Zenepalotát (melyet megosztott a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézetével) hamarosan felújítják. Az állami tulajdonú, de az egyetem kezelésében lévő épületből ezért a két intézménynek költöznie kellett. Több lehetőség is felmerült, végül a szakközépiskola a megyei kórház egyik épületében kapott helyet. Itt korábban egészségügyi szakközépiskola működött. Mivel az épület nem a városé, bérleti díjat kell fizetnie a kórház részére.

Visszaköltöznek

A tervek szerint 2009. október 1-jére elkészül a Zenepalota, akkor visszaköltözik a szakközépiskola. Ennek egyetlen hátránya, hogy a város ettől kezdve évi 24 millió forintot (plusz áfát) fizet majd az egyetemnek bérleti díjként. Eddig sokkal kevesebb összeg hárult a városra: havi 50 ezer forint és természetesen a közüzemi díjak. Lenkey Csaba portálunknak azt mondta: azért emelkedik meg a bérleti díj, mert a felújítás az úgynevezett PPP–s beruházás által történik, és a befektetőnek havi részletekben vissza kell fizetni a kölcsönt, plusz a kamatos kamatokat.

Az igazgató legjobban önálló épületet szeretne iskolája számára, de mint fogalmazott, ő maga sem talált erre alkalmas helyet a városban. Könyörgött az önkormányzatnak, hogy a Szentpáli Szakközépiskola volt belvárosi épületét hagyják meg a zeneművészetinek, de az önkormányzat azt eladta. Lenkey Csaba úgy tudja, az évi több mint 24 milliót a városnak legalább 20 évig fizetnie kell, ennyi pénzért pedig már fel lehetne újítani egy régi, de városi tulajdonú épületet.

Nincs más épület

A visszaköltözés okairól dr. Kormos Vilmos, a közoktatási osztály vezetője elmondta: szeretnék, ha a város zenei oktatása tartalmát tekintve is színvonalasan működne, ennek pedig egyik feltétele a szakközépiskola és a zeneművészeti intézet együttműködése, fizikai közelsége. A bérleti díjra kifizetett pénz hiányozni fog a városnak, de nincs olyan épület, ami megfelelő lenne a szakközép számára. A Szentpáli volt épülete annyira rossz állapotban volt megüresedésekor, hogy minimum 300 millió forintot kellett volna költeni a felújítására.
Az bérleti szerződésről csütörtökön tárgyalt a miskolci közgyűlés.

Mikor kezdik?
A Zenepalota felújítását augusztus végén el kellett volna kezdeni, de eddig semmi nem történt az épülettel. Az okokól dr. Mang Bélát, a Miskolci Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettesét kérdeztük.
Mint megtudtuk, a kivitelező már felvonulásra készen áll, azonban a munkák elkezdését a statisztikai hivatal hátráltatja. Vizsgálat céljából ugyanis két hónapja náluk van a PPP–s szerződés. Ha meglesz az engedély a tél beállta előtt, a kivitelező el tudja kezdeni a felújítási munkákat.